NOS NieuwsAangepast

Even geen fotograaf: ik liet mijn camera vallen om kinderen te redden

Het duurde even voordat de Syrische fotograaf Abd Alkader Habak doorhad hoe ernstig de situatie was. Hij lag op de grond en keek om zich heen. Daar lagen tientallen gewonden, ook kinderen. Habak was een van de mensen bij de bomaanslag op evacuatiebussen in Aleppo, afgelopen zaterdag, waarbij 126 mensen omkwamen.

Hij moest bijkomen, want door de bom was hij even bewusteloos geweest. Habak stond op, met zijn camera in zijn handen. Hij maakte een foto maar zag al snel dat hij moest helpen. "Het was verschrikkelijk. Al die gewonden en dode kinderen", vertelde Habak aan CNN. "Mijn collega's en ik besloten om de gewonden te gaan helpen."

Deze foto maakte Abd Alkader Habak voordat hij kinderen ging redden

Habak rende meteen naar de gewonde kinderen. Het eerste kind dat hij wilde helpen was dood. Hij rende naar een ander kind, dat nog nauwelijks kon ademen.

Met zijn camera onder een arm en het kind in de andere, rende hij naar een ambulance. Of het kind het heeft overleefd, weet hij niet. Direct rende hij weer richting de gewonden.

Habak wilde een ander kind helpen, maar ook dat kind was al overleden. Hij brak, kapot door al het verdriet. Een fotograaf maakte een foto van Habak, die huilend op zijn knieën zit. "Ik was overdonderd door al mijn emoties", vertelde Habak. "Wat mijn collega's en ik zagen, was onbeschrijfelijk."

Habak stort in nadat hij een aantal kinderen heeft proberen te redden

De foto's van Habak worden veel gedeeld op sociale media. Daar wordt hij een held genoemd. Bij de aanslag kwamen 68 kinderen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl