VVD-onderhandelaar Rutte op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Cruciale week in formatie: blijft de verkering aan?

Na een lang paasweekend gaan de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vanmiddag verder. GroenLinks-onderhandelaar Klaver is er weer bij, hoewel de toestand van zijn moeder nog zorgelijk is.

Klaver moest de besprekingen woensdag plotseling verlaten, omdat zijn moeder in het ziekenhuis was opgenomen. Er werd toen besloten om deze week pas weer verder te onderhandelen over een nieuw kabinet.

Deze week wordt als cruciaal gezien, omdat de onderhandelaars hebben besloten om volgende week - tijdens het meireces - een week vrij te nemen. De vier partijen hebben dan drie weken met elkaar om de tafel gezeten.

Het is als een verkering op de middelbare school. Je kunt het beter uitmaken voor de vakantie begint.

Politiek verslaggever Joost Vullings

Als de vier tot de conclusie komen dat ze niet met elkaar verder willen, moeten ze het deze week 'uitmaken', zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Want het is gek om twee dagen na zo'n reces alsnog het besluit te nemen: we kappen ermee."

"Het is eigenlijk net als met een verkering op de middelbare school", stelt Vullings. "Je kunt het beter uitmaken voor de vakantie begint."

Donderdag staan de laatste gesprekken van deze week gepland. Dan moet duidelijk worden hoe de vlag erbij hangt, zegt Vullings.

Campagne

Vullings vindt het overigens niet vreemd dat de onderhandelaars hebben besloten een weekje vrij te nemen. "Iedereen loopt op zijn tandvlees. Er is drie weken serieus onderhandeld en ze hebben ook allemaal een campagne achter de rug."

Met name de VVD heeft geleerd van het verleden, zegt Vullings. In de zomer van 2014, toen het kabinet eindelijk van zijn rust dacht te kunnen gaan genieten, werd vlucht MH17 neergehaald en moesten de ministers direct weer fit en alert zijn. "Je kunt beter zorgen dat je fris blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl