Harrie Lavreysen kende een sensationeel debuut bij de WK baanwielrennen in Hongkong.
NOS WielrennenAangepast

Nieuwe sprintsensatie Lavreysen: dit is heel vet!

Was Dmitri Dmitrijev de beste, maar Harrie Lavreysen uit Luijksgestel de sensatie van het sprinttoernooi bij de WK baanwielrennen in Hongkong?

"Dat denk ik wel, ja", zegt de 20-jarige Lavreysen na een paar seconden nadenken. "Ik had dit niet verwacht, ik ben echt superblij."

Sprintsensatie Lavreysen na zilver: ben benieuwd naar mijn toekomst

"Bij mijn eerste WK twee keer zilver halen, dat kan ik bijna niet beseffen", vertelt een stralende Lavreysen. "Ik was al blij dat ik de sprint mocht rijden. Dat hoorde ik pas na de teamsprint. Dat het dan zo uitpakt. Dat is heel vet!"

Hij was de grote onbekende in het Nederlandse drietal dat woensdag zilver won op de teamsprint. In die finale was hij zelfs de schlemiel, toen zijn voet bij de start uit het pedaal schoot. Voor een gemiddelde debutant zou dat aanleiding kunnen zijn om in een mentaal wak te raken. Niet Lavreysen.

Dmitrijev: ander kaliber

Op basis van ruw talent bond hij de ene tegenstander na de andere aan de zegekar. Met de Rus Dmitrijev trof hij in de finale echter een tegenstander van een ander kaliber.

"Ik had niet een supergoed plan. Hij is gewoon heel sterk, dus ik probeerde hem zo gek mogelijk te maken. Zodat hij een fout zou maken. Dat is helaas niet gelukt."

Als een komeet is Lavreysen deze week de wereldtop binnengedrongen. De oersterke Brabander was al een veelbelovend BMX'er, maar moest die sport vaarwel zeggen na vier zware schouderblessures.

Hij stapte over naar het baanwielrennen, waar hij sinds een jaar op het hoogste niveau zijn wedstrijdjes rijdt. En tot vier weken geleden had hij zelfs geen rekening gehouden met deelname aan de individuele sprint.

Bij René ben ik echt supergrote stappen gaan maken. Dat hij stopt, is echt eeuwig zonde.

Harrie Lavreysen over bondscoach René Wolff

Dat hij nu met een zilveren WK-medaille de pers te woord staat, komt voor een groot deel op conto van bondscoach René Wolff. Maar juist die coach stopt na de WK.

"Sinds ik bij René zit, ben ik echt supergrote stappen gaan maken", aldus Lavreysen. "Dat hij stopt, is echt eeuwig zonde."

Maar ook zonder Wolff zal Lavreysen alleen maar beter worden, zo is de verwachting. "Ik kan nog heel veel verbeteren aan mezelf: tactisch slimmer worden, ervaring opdoen door veel wedstrijden te rijden. Ik ben benieuwd."

Stralende Lavreysen op podium WK baanwielrennen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl