De Dortmund-spelers voor het duel met AS Monaco
NOS VoetbalAangepast

FIFPro: Dortmund had niet mogen spelen

De mondiale vakbond voor profvoetballers FIFPro sluit zich aan bij de mening van coach Thomas Tuchel en vindt dat Borussia Dortmund woensdag niet had mogen spelen in de Champions League tegen AS Monaco.

"Voetballers zijn op de eerste plaats mensen", zegt de FIFPro in een verklaring. "Er had eerst moeten worden gekeken naar hun emotionele gemoedstoestand. De gezondheid van de voetballers gaat boven alles. De zorg daarvoor gaat boven elk ander argument."

Overleg met UEFA

De spelersbus van Dortmund was dinsdag voor de wedstrijd het doelwit van een aanslag. De UEFA bood vervolgens de mogelijkheid tot uitstel van de wedstrijd tot woensdag. "De wedstrijd had daarom best wat langer mogen worden uitgesteld dan amper 24 uur", aldus de FIFPro.

De FIFPro begrijpt dat langer uitstel tot problemen had geleid met betrekking tot de wedstrijdkalender en de in Duitsland aanwezige supporters van Monaco. "Desondanks was dit incident ernstig genoeg om dit voor lief te nemen."

Marcel Schmelzer (l), Julian Weigl (m), met shirt ter ondersteuning van teamgenoot Marc Bartra, en Raphael Guerreiro (r)

De Europese voetbalbond UEFA zegt dat de beslissing om een dag later al te spelen in overleg is genomen met beide clubs en met de betrokken autoriteiten. De FIFPro wil nu met de UEFA om de tafel om afspraken te maken over hoe te reageren op uitzonderlijke omstandigheden.

'Het voelde als een rotstreek'

Na het verloren duel met Monaco uitte Dortmund-trainer Tuchel al flinke kritiek op handelwijze van de UEFA na de aanslag. "Er is ons niks gevraagd, we werden via sms geïnformeerd dat de UEFA in Zwitserland dit had besloten", aldus Tuchel woensdag.

"Het voelde als een rotstreek", ging de coach verder. "Dat gevoel overheerst bij ons allemaal. Het voelde niet goed dat er binnen een paar minuten na deze aanslag al werd besloten of er gespeeld kon worden. Alsof er alleen een bierblikje naar onze bus was gegooid."

'Vandaag is mijn ergste dag'

Donderdag ging Tuchel tijdens een persconferentie niet verder in op de handelwijze van de UEFA, maar wel op zijn eigen ervaringen en gevoelens en die van de spelers. "Vandaag is mijn ergste dag", zei hij.

Tuchel: moeten een weg vinden ermee om te gaan

"Toen het gebeurde, ging het nog wel", vervolgde de coach. "Niemand wist precies wat er was gebeurd. Er was veel onduidelijkheid. Ik heb het in een roes beleefd. Van spelers heb ik ook begrepen dat de emotionele schok pas thuis kwam bij het zien van familie."

Het verwerken van de aanslag kost tijd, weet Tuchel. "We moeten accepteren dat het in golven gaat. Soms ben je emotioneel, is het weer heel dichtbij, soms is het weer verder weg. Iedereen voelt dat. Iedereen moet op zijn eigen manier een weg vinden ermee om te gaan."

Rentree Bartra over vier weken

Marc Bartra raakte bij de aanslag gewond en is waarschijnlijk over vier weken weer inzetbaar. "Hij wil niets liever dan weer voetballen, maar het is nog te vroeg", zegt Tuchel.

Tuchel zei wel dat Marco Reus zaterdag tegen Eintracht Frankfurt zijn rentree maakt. De international was ruim zes weken geblesseerd. "Marco gaat spelen", aldus de coach. "Dit is een geweldige opsteker voor mij en voor het elftal."

Klopp dacht alleen aan spelers Dortmund

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl