Schippers: we zijn stevig in onderhandeling

VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn al bezig met stevige onderhandelingen over een aantal inhoudelijke onderwerpen. Informateur Schippers bestrijdt het beeld dat de vier partijen alleen nog bezig zijn met verkennende gesprekken en dat een poging om een kabinet te vormen met twee tegenpolen VVD en GroenLinks eigenlijk kansloos is.

"Deze vier partijen proberen oprecht met elkaar een kabinet te vormen", zei Schippers na afloop van de onderhandelingen. Ze erkent dat het ingewikkeld is. Het knettert, zegt de informateur en dat is logisch. "Dit is niet zomaar geregeld. Daar zijn de partijen te verschillend voor."

Stevig

De afgelopen dagen is gesproken over zorg, defensie, ontwikkelingssamenwerking, buitenlands beleid, klimaat en veiligheid. "Daarover zijn we stevig in onderhandeling", zegt Schippers. 

Vandaag werd bekend dat de onderhandelingen een extra dag stil liggen vanwege de moeder van Klaver die plotseling ernstig ziek is geworden. Vanwege het belang van de aanwezigheid van Klaver heeft Schippers besloten voor morgen de agenda schoon te vegen. Dinsdag gaan ze weer verder.

Ron Fresen: volgende week wordt heel belangrijk

Schippers wil geen voorspelling doen over de eindtijd. "Dit is niet zomaar geregeld. Daar zijn de partijen te verschillend voor." De sfeer is wel goed, zegt ze. Er is ook vertrouwen. "Als dat er niet was, had ik geadviseerd om vandaag te stoppen.

NOS-verslaggever Ron Fresen benadrukt dat Schippers een signaal wil afgeven dat er wel degelijk serieus wordt onderhandeld. De periode van vrijblijvendheid is voorbij, zegt Fresen. De aanwezigheid van Klaver is daarom zo belangrijk dat de gesprekken donderdag niet doorgaan. 

Volgende week wordt cruciaal, zegt Fresen. "Dan moet duidelijk worden of de onderhandelingen echt een kans van slagen hebben. Of er voldoende commitment is om eruit te komen." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl