De Buitenland-ministers van de G7-landen en EU-vertegenwoordiger Mogherini
NOS Nieuws

G7: Rusland moet stoppen met hypocrisie

De G7 roept Rusland op om te stoppen met de steun aan president Assad en samen te werken met andere landen die een einde aan de oorlog in Syrië willen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault zegt dat de G7 Rusland duidelijk zal maken dat dat land moet stoppen met de hypocrisie. 

De ministers van Buitenlandse Zaken uit Frankrijk, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Italië en Japan spraken elkaar op een top in Lucca, in de buurt van Pisa. De gifgasaanval van vorige week in Syrië stond hoog op de agenda. 

Keuze tussen Assad en VS

De ministers zijn het erover eens dat er geen toekomst kan zijn voor president Assad in Syrië. Volgens de Amerikaanse minister Tillerson moet Rusland nu kiezen tussen Assad en landen die, net als de VS, tegen het aanblijven van Assad zijn. Hij herhaalde dat Rusland niet heeft voorkomen dat het Syrische leger chemische wapens inzet tegen rebellen. 

"We kunnen dit niet nogmaals laten gebeuren", zei Tillerson. "We willen het lijden van de Syrische bevolking verlichten. Rusland kan daarin een belangrijke rol spelen."

Op de top van de geïndustrialiseerde landen is ook gepraat over het aanscherpen van de sancties tegen Rusland, maar daar werden ze het niet over eens. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl