Mensen op het terras vs. deelnemers aan de marathon in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Zonovergoten zondag: extra genieten... of extra afzien

Het is vandaag schitterend lenteweer. Dat betekent voor de zonliefhebbers die weekend hebben heerlijk genieten in de tuin, op het terras of misschien wel op het strand. Maar voor bijvoorbeeld deelnemers van de marathon van Rotterdam is het extra doorbijten. 

Vooral voor de recreanten. Die renden urenlang door de volle zon met temperaturen rond de 20 graden. De professionele lopers hadden daar minder last van. Zij begonnen eerder op de dag en kwamen kort na het middaguur al over de finish. 

Sommige amateurrenners bereiken de eindstreep pas laat in de middag. Zo'n 1300 mensen vielen uit, een stuk meer dan gebruikelijk volgens de organisatie. 

Ook dagjesmensen moeten eerst even afzien voordat ze op plaats van bestemming zijn. Vanwege het lenteweer is het druk op de weg. Zo stond er vlak voor het middaguur tien kilometer file richting bloemenpark Keukenhof in Lisse. Ook richting het strand, zoals op de N57 in Zeeland en in de omgeving van Scheveningen, waren er files.

Op de website van de ANWB vind je een actueel overzicht van alle verkeersdrukte.

De zachte temperaturen staan in schril contrast met afgelopen nacht en de vroege ochtend. Toen de zon opkwam, was het plaatselijk amper boven het vriespunt. De maxima liggen 's middags rond de 15 graden op de Wadden en in het zuidoosten rond de 21 graden.​

  • Lidia de Jong / NOS Ooggetuige
    De kou vlak voor zonsopkomst in Oranjewoud, Friesland
  • Martine Kelder / NOS Ooggetuige
    Katwijk aan zee om 10.50 uur
  • Johan Dalhuisen / NOS Ooggetuige
    Dagjesmensen op het strand

Weerman Marco Verhoef adviseert dagjesmensen zich goed in te smeren. "De huid is nog niets gewend en de zon heeft al best wat kracht." Hij geeft nog een tip: zet de bbq maar aan. Volgens hem blijft het namelijk ook vanavond nog helder en droog. Wel wordt het iets kouder. "Maar met een vest kun je nog best even buiten zitten."

Morgen is een jas of vest onmisbaar buiten. Het wordt bewolkt en een stuk frisser dan vandaag. De maximumtemperatuur schommelt lokaal tussen de 10 en 13 graden. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl