In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb: al maanden zorgen over veiligheid marathon Rotterdam

Bij de marathon van Rotterdam zijn door de politie en de gemeente veel veiligheidsmaatregelen genomen. "We hebben al maanden zorgen over hoe je het veilig houdt", zegt burgemeester Aboutaleb.

Langs de route staan diverse betonblokken en vrachtwagens geparkeerd om een aanslag zoals in Stockholm te voorkomen. Aboutaleb heeft de afgelopen dagen contact gehouden met zijn ambtgenoot in de Zweedse hoofdstad.

"Ik ken haar erg goed. Het geeft me koude rillingen wat daar is gebeurd in het vredige Zweden", zegt de Rotterdamse burgemeester. "Ik hoop dat het ons bespaard blijft."

Aboutaleb: al maanden zorgen over veiligheid marathon

Aboutaleb wilde liever niet te veel zichtbare maatregelen nemen "anders lijkt het weer op fort. Maar er is heel veel wat de mensen niet zien, en dat is prettig." Hij zegt niets over de onzichtbare maatregelen van vandaag of dat er meer zijn genomen dan voorgaande jaren.

Een woordvoerder van de politie wilde eerder op de dag niet zeggen of er meer voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, maar volgens verslaggever Robert Bas is dat wel zo.

"Ik zag bijvoorbeeld dat bij het politiebureau de explosievenopruimingsdienst klaarstaat en er vliegt continu een politiehelikopter rond." Er zijn veel agenten op de been.

Het is niet de eerste keer dat er in Rotterdam vrachtwagens worden geplaatst om een aanslag te voorkomen. "Die stonden er ook bij het Zomercarnaval en met Oud en Nieuw."

Volgens Bas was de sfeer bij de marathon de hele dag gemoedelijk. "Je zou denken dat mensen na Stockholm meer bevreesd zijn, maar iedereen is erg ontspannen."

De winnaar van het sportevenement werd de Keniaan Marius Kimutai. Hij liep de 42 kilometer in twee uur en zes minuten. 

Van de 17.000 recreanten zijn zo'n 1300 mensen uitgevallen. Volgens de organisatie zijn dat er een stuk meer dan vorig jaar. Waarschijnlijke vanwege het warme weer. 

  • ANP
    De renners van de marathon komen over de Erasmusbrug
  • Robert Bas
  • Robert Bas

Vanwege de marathon is een aantal wegen in Rotterdam afgesloten. Mensen kregen het advies om met het openbaar vervoer naar de stad te komen.

Advertentie via Ster.nl