Belgische F-16-piloot
NOS NieuwsAangepast

België schort deelname aan luchtaanvallen Syrië op

België voert voorlopig geen luchtaanvallen meer uit op doelen van extremisten in Syrië, heeft het persbureau Belga van de Belgische minister van Defensie Vandeput vernomen. De internationale coalitie zou Brussel hebben verzocht om de deelname aan de luchtoperaties op te schorten, met het oog op het verhoogde risico voor de piloten. 

Volgens de VRT houden alle landen van de internationale coalitie hun vliegtuigen de komende tijd aan de grond. Bevestiging daarvan is er niet. 

Tegen de VRT zei Vandeput: "De internationale coalitie bekijkt dag per dag hoe de situatie evolueert." De Belgische toestellen komen weer in actie boven Syrië als de coalitie daar toestemming voor geeft, zegt de bewindsman. 

Vandeput doelt op de beslissing van Rusland om niet langer met de coalitie te overleggen over de vliegbewegingen boven Syrië. Dat overleg is bedoeld om de veiligheid van de piloten te waarborgen. Rusland breekt nu met deze afspraak uit woede over de Amerikaanse raketaanval op een Syrisch militair vliegveld, twee dagen geleden.  

Vergelding

Die Amerikaanse luchtaanvallen waren een vergelding voor de gifgasaanval in Khan Sheikhoun in Noordwest-Syrië. 

België nam afgelopen juni de beurt over van Nederland in de coalitie die IS bestrijdt. Net als de Nederlandse piloten voeren de Belgen vanaf een vliegveld in Jordanië hun vluchten uit boven Irak en Syrië. De Belgische operaties in het Iraakse luchtruim gaan gewoon door. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl