NOS NieuwsAangepast

Turkije: tegengehouden Nederlanders zijn Gülenisten

Turkije heeft woedend gereageerd op de mediaberichten dat Turkse Nederlanders die kritisch zijn over de regering van president Erdogan het land niet mogen verlaten. Er worden wel mensen tegengehouden, maar dat zijn volgens de Turkse ambassade in Den Haag mensen met banden met de "terroristische" Gülen-beweging.

Gisteren meldde de NOS dat tussen de tien en honderd Turkse Nederlanders vastzitten in Turkije. In veel gevallen gaat het om mensen die op vakantie of familiebezoek waren en nu niet weg mogen. De NOS baseerde zich onder meer op gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Absurd

De Turkse ambassade schrijft nu in een reactie (.pdf) dat de berichtgeving van de NOS bevooroordeeld is en onjuistheden bevat. Beweringen dat Turkije de maatregelen heeft genomen omdat de betrokkenen kritiek hebben op de regering-Erdogan zijn absurd, stelt de ambassade.

"De berichten proberen de legitieme maatregelen te ondermijnen die Turkije heeft genomen tegen verdachte leden van een geheim en sinister netwerk dat verantwoordelijk is voor de bloedige staatsgreep tegen de democratie", staat in de verklaring. "Die suggesties lopen het risico om een terroristische organisatie te legitimeren."

Zorgen

De berichtgeving leidde gisteren tot bezorgde reacties in Nederland. Kamerleden noemden het een kwalijke zaak en stelden dat sinds de couppoging van afgelopen zomer de rechtsstaat in Turkije steeds verder wordt ondermijnd. 

Minister Koenders zei vanochtend nog dat hij zich maximaal inzet om de gestrande Turkse Nederlanders terug naar Nederland te laten komen. Dat doet hij op zowel consulair als politiek gebied, zei hij. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl