Primeur: SpaceX stuurt tweedehandsje de ruimte in
SpaceX hoopt vannacht geschiedenis te gaan schrijven: het ruimtevaartbedrijf wil een tweedehands raket in een baan om de aarde brengen.
In de ruimtevaart werden tot nu toe voornamelijk gloednieuwe raketten gebruikt. Miljoenen aan apparatuur vielen na de lancering in de Atlantische Oceaan of verbrandden in de dampkring.
Het lukte SpaceX in 2015 voor het eerst om een raket na de lancering veilig te laten terugkeren naar aarde. Sindsdien werd er vijf keer succesvol geland op het vasteland en drie keer op een platform op zee. Vijf landingen mislukten.
De lancering is vannacht, 00.27 uur Nederlandse tijd, vanaf Cape Canaveral in Florida. Er wordt een raket gebruikt die in april vorig jaar veilig landde op het zee-platform. De Falcon 9 moet een Luxemburgse communicatiesatelliet in een baan om de aarde brengen.
De ruimtemissie stond gepland voor afgelopen oktober, maar werd toen uitgesteld wegens een ongeluk: een raket van SpaceX ontplofte nog voor de lancering tijdens het tanken. Alle ruimtemissies werden lopende het onderzoek uitgesteld.
Door apparatuur te hergebruiken hoopt SpaceX flink wat kosten te besparen. Daarmee moet ruimtevaart in de toekomst winst opleveren voor het bedrijf. NASA gaat ervan uit dat bedrijven steeds meer van dit soort taken uit zullen voeren.
Een concurrent van SpaceX, Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos, heeft al vijf vluchten uitgevoerd met een tweedehands raket. Daarbij kwam het ruimtevoertuig echter niet in een baan om de aarde terecht, wat vannacht wel moet gebeuren.