Minister Koenders met onder meer zijn Britse collega Johnson
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil dat brexit geen vechtscheiding wordt

Nederland zal er alles aan gaan doen om te voorkomen dat de brexit een vechtscheiding wordt. "Een scheiding na een gouden huwelijk is niet makkelijk, maar het is nu een fact of life en de kogel is door de kerk", zei minister Koenders tijdens een persconferentie naar aanleiding van de Britse mededeling dat de procedure voor het verlaten van de Europese Unie in gang wordt gezet.

Koenders benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk zelf besloten heeft om de Europese Unie te verlaten. Hij waarschuwde dat de EU geen menukaart is. "Het kan niet zo zijn dat het Verenigd Koninkrijk alle krenten uit de pap gaat halen. We willen netjes uit elkaar gaan en de wederzijdse verplichtingen goed regelen." Daarom is het logisch dat het Verenigd Koninkrijk eerst de financiële rekening gaat betalen."

Koenders denkt dat het goed is voor iedereen dat er snel helderheid komt en dat er daarna nagedacht wordt over een nieuwe relatie op het gebied van de economie en de interne en externe veiligheid. "We moeten elkaar niet kapot gaan concurreren", zei hij.

Periode van onzekerheid

Premier Rutte vindt dat het Nederlandse belang voorop gezet moet worden. Op Facebook schrijft hij dat de brexit-procedure een lang en ingewikkeld onderhandelingstraject is dat twee jaar kan duren.

Rutte wijst erop dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk samen een lange geschiedenis hebben als buren, vrienden en handelspartners. "Dat is een stevige basis. Tegelijkertijd breekt voor veel mensen en bedrijven uit Nederland nu een periode van onzekerheid aan. De Nederlandse regering staat pal voor hun belangen.''

Er wonen en werken meer dan 100.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. "Die Nederlanders moeten zo snel mogelijk weten wat hun rechten en plichten zijn", aldus Koenders.

Koenders over Brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl