Prins William en zijn vrouw Kate bij de klok van het Musée d'Orsay in Parijs.
NOS NieuwsAangepast

Zomertijd gaat in: klok een uur vooruit

De zomertijd gaat vannacht weer in: de nacht wordt een uur korter doordat de klok om 02.00 uur een uur vooruit gaat. Vanaf nu blijft het 's avonds een uur langer licht, maar is het 's ochtends ook langer donker. Het laatste weekend van oktober wordt de klok weer teruggezet.

De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo'n zeventig landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 12 maart een uur vooruit.

Nederland hanteert de zomertijd sinds 1977, en daarvoor al tussen 1916 en 1945. Het verzetten van de tijd zou energie moeten besparen: omdat het 's avonds langer licht blijft, doen we minder lang het licht aan.

Verwarring

Al sinds de invoering in 1916 wordt er geruzied over de gevolgen van de zomertijd. Kranten waarschuwden destijds dat het oneerlijk was voor gevangenen die een uur langer vast moesten zitten. Ook kon er verwarring ontstaan over het precieze geboortetijdstip bij tweelingen als de klok weer wordt teruggezet.

Tegenwoordig wijzen tegenstanders erop dat zomertijd nauwelijks leidt tot energiebesparing en dat veel mensen last hebben van een jetlag. Zomertijd afschaffen is een zaak van de Europese Commissie, maar die is niet van plan iets te veranderen.

Wat ook niet verandert: mensen die vergeten om de klok vooruit te zetten. Hier is een herinnering.

Zomertijd: vannacht gaat de klok een uur vooruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl