Minister Tillerson op sussende missie naar Azië
Rex Tillerson stapt vandaag voor het eerst als minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten in een vliegtuig naar Azië. Op het programma staan een bezoek aan Japan, Zuid-Korea en China. Het doel: de gemoederen een beetje sussen.
Japan en Zuid-Korea maken zich zorgen over Noord-Korea, zegt Azië-correspondent Marieke de Vries. "Er is een steeds groter wordende dreiging van de Noord-Koreanen. De laatste tijd worden er veel raketten afgevuurd en kijk bijvoorbeeld ook naar de aanslag op Kim Jong-nam. Het land is onvoorspelbaar geworden."
Het is volgens VS-correspondent Arjen van der Horst aan Tillerson om nogmaals duidelijk te maken dat Amerika achter Japan en Zuid-Korea staat. "Eerder was daar twijfel over, omdat president Trump harde taal sprak over de twee landen. Hij zei bijvoorbeeld dat Japan en Zuid-Korea zelf kernwapens moeten aanschaffen, in plaats van altijd maar meeliften op Amerika."
Schouder-aan-schouder
Maar de afgelopen maand is de toon van de Amerikaanse regering milder geworden. "Defensie-minister Mattis zei tijdens zijn bezoek aan Tokio en Seoul, vorige maand, al dat Amerika honderd procent schouder-aan-schouder met Japan staat", zegt Van der Horst. "Ik verwacht dat Tillerson dit alleen maar zal herhalen."
De Amerikanen gaan dit jaar een antiraketsysteem bouwen in Zuidoost-Azië om eventuele aanvallen van Noord-Korea te kunnen stoppen. Maar daarmee komt ook het volgende land dat gerustgesteld moet worden om de hoek kijken: China.
De Chinezen zijn behoorlijk gepikeerd over het raketschild.
"Het raketschild beschermt niet alleen tegen de raketten van Kim Jong-un, maar ook tegen China", vertelt De Vries. "Daar zijn de Chinezen behoorlijk gepikeerd over en dat zal zeker een onderwerp van gesprek zijn tijdens het bezoek van Tillerson."
Verder zal het gesprek gaan over de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten, verwacht Van der Horst. "Voor Trump is het altijd een zero-sum game: er is een winnaar en een verliezer. Als het op de handelsrelatie tussen China en Amerika aankomt, dan wint China volgens hem. Het land kent weinig handelsbelemmeringen."
Een-Chinabeleid
Of de Amerikaanse regering werkelijk met handelsmaatregelen komt is nog maar de vraag. "De Chinezen zijn in ieder geval overal op voorbereid", zegt De Vries." Ze weten nog niet zo heel goed wat ze hebben aan de nieuwe regering. 'We horen ze blazen en dreigen, maar merken niks. Laat ze maar komen', zeggen ze."
Ook Van der Horst denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. "Trump heeft het al eerder laten zien met zijn uitspraken over het Een-Chinabeleid. Hij wilde zich er in eerste instantie niet aan houden en de banden met Taiwan aanhalen, maar tijdens een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping zei Trump dat het beleid ongewijzigd zou blijven."
Het bezoek van Tillerson duurt tot en met zaterdag. Vandaag en morgen bezoekt hij Japan, vrijdag Zuid-Korea en zaterdag China.