President Trump, vorige week aan de telefoon met president Poetin
NOS NieuwsAangepast

Trump houdt zich toch aan Een-Chinabeleid

President Trump blijft toch bij het Een-Chinabeleid dat de VS al jaren voert ten opzichte van Taiwan. In een "hartelijk gesprek" met de Chinese president Xi Jinping zei Trump de status quo te handhaven.

Taiwan is de facto onafhankelijk, maar officieel maakt het nog altijd deel uit van China. Om de Volksrepubliek China niet voor het hoofd te stoten onderhoudt de VS sinds 1979 alleen officieuze banden met het eiland.

Het leek er de afgelopen tijd op dat Trump de banden met Taiwan wilde aanhalen. Zo nam hij kort na zijn verkiezing een telefoontje aan van de president van het eiland. Ook zette hij openlijk vraagtekens bij het beleid van de afgelopen decennia.

Kritiek

Trump uitte bovendien tijdens de verkiezingscampagne veel kritiek op China. Hij was het niet eens met de monetaire politiek van het land, hekelde de militaire aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee en uitte zijn misnoegen over het uitblijven van kritiek op Noord-Korea. China reageerde geprikkeld op de uitlatingen.

Op vragen van Xi in het telefoongesprek antwoordde Trump dat het Amerikaanse beleid ongewijzigd is. Daarnaast bespraken de twee andere zaken, meldde het Witte Huis, zonder details te geven.

Taiwan reageert

Taiwan heeft in korte reactie op het gesprek laten weten dat het een goed contact met de VS zal blijven houden. De intentie is bovendien om de banden verder aan te halen. Maar, zo zegt een woordvoerder namens president Tsai Ing-wen, ook een goede relatie met China is in ons nationale belang. "Dat zorgt voor regionale stabiliteit en vrede."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl