De ambassade in Canberra fungeert als briefstembureau
NOS NieuwsAangepast

Stembureau 913 in Australië verwacht precies één stemmer

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Stipt om 07.30 uur in de ochtend opent stembureau 913 de deuren. De laptop wordt aangezet, de stembus staat op de tafel en de vier vrouwen die het bureau bemannen zitten er klaar voor. Als alles meezit komt er vandaag één persoon stemmen.

De ambassade in Canberra fungeert als briefstembureau. In Australië hebben 1822 mensen zich geregistreerd om te stemmen. Ze sturen hun stem per brief op. De kans dat er iemand langskomt, is klein. "Er heeft één persoon geïnformeerd of het mogelijk was om de stem op de ambassade te komen afleveren. Het is afwachten of die komt opdagen", zegt Patricia Sprengers, voorzitter van het stembureau. In het stembureau staat dan ook geen stemhokje.

Patricia Sprengers, voorzitter van stembureau 913

Op de tafel ligt een forse stapel oranje enveloppen. Daarin zit het briefstembewijs met de persoonlijke gegevens en een witte envelop met daarin het ingevulde stembiljet. Het werk van het stembureau bestaat uit het openen van de oranje antwoordenveloppen en het controleren van de persoonsgegevens. De witte enveloppen worden in de stembus gegooid. Als het bureau eenmaal is gesloten, wordt de bus geopend en de stemmen geteld.

Heuvels

Tot grote verrassing van de leden van het stembureau wordt er opeens aangebeld. Het is Janna Willems, een uitwisselingsstudente van University College in Maastricht. Ze arriveert, heel erg Nederlands, op een omafiets. "Ik moet er wel de nodige moeite voor doen om de stem uit te brengen", puft ze lachend. "Ik wist niet dat in dit deel van de stad zo veel heuvels zijn."

Uitwisselingsstudente Janna Willems

Ze is naar de ambassade gekomen omdat haar stembescheiden pas gisteren met de post arriveerden. "Als ik mijn stembiljet naar de ambassade had verstuurd, dan was het te laat aangekomen." In allerijl wordt ruimte gemaakt aan de tafel. Ook wordt voor Janna een glaasje water gehaald. Als ze haar stembiljet invult, kijken de medewerkers van het bureau even de andere kant op en als Janna haar stem in de bus gooit, wordt er snel een foto gemaakt.

Het bureau sluit 's middags om 15.00 uur lokale tijd de deuren. Pas tweeënhalf uur later openen de meeste stembureaus in Nederland de deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl