President Donald Tusk van de Europese Raad
NOS Nieuws

Pools Openbaar Ministerie wil Donald Tusk horen

Het Poolse Openbaar Ministerie wil president Donald Tusk van de Europese Raad aanstaande woensdag horen als getuige in een zaak tegen voormalige leden van de Poolse geheime dienst.

In die zaak zijn oud-chefs van de militaire contraspionagedienst gedagvaard. Ze worden beschuldigd van samenwerking met een buitenlandse inlichtingendienst zonder toestemming van de toenmalige premier. Dat was Donald Tusk.

De zaak heeft betrekking op gebeurtenissen in 2010, zegt de openbaar aanklager.

Smolensk

In dat jaar stortte een Pools regeringsvliegtuig in Smolensk neer. In het toestel zaten behalve president Lech Kaczynski en zijn vrouw leden van de politieke en militaire top in Polen. Alle 83 inzittenden kwamen bij het ongeluk om het leven.

De Polen waren op weg naar de herdenking van het bloedbad van Katyn, de moord op meer dan 20.000 Poolse militaire krijgsgevangenen in 1940. De regering-Stalin schoof de moordpartij in de schoenen van de nazi's, maar Rusland erkende later dat het Stalinbewind de ware schuldige was.

De conclusie van het onderzoek naar de vliegramp in Smolensk was dat menselijk falen in combinatie met slecht weer de oorzaak was.

Kaczynski

Na de verkiezingen in Polen, waarbij de partij van Recht en Rechtvaardigheid van Lechs tweelingbroer Jaroslav Kaczynski aan de macht kwam, werd het onderzoek naar de ramp heropend.

De huidige Poolse machtshebbers verwijten hun politieke rivaal Tusk dat zijn regering de ware oorzaak van de ramp heeft toegedekt. Ze vinden dat Tusk niet heeft toegezien op de veiligheid van de president en het onderzoek naar de ramp aan de Russen heeft overgelaten.

Polen sprak zich vorige week als enige lidstaat uit tegen de herbenoeming van Tusk als president van de Europese raad van regeringsleiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl