Donald Tusk
NOS NieuwsAangepast

Polen drijft ruzie herbenoeming Tusk op de spits

De gemoederen in de verhitte discussie tussen Polen en andere EU-landen over de herbenoeming van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad lopen hoog op. Polen dreigt eerder te vertrekken bij de tweedaagse top die vanmiddag is begonnen. De stemming staat op de agenda van de top.

"We zullen onze partners laten weten dat de hele top in gevaar is, wanneer zij nu een stemming over herbenoeming afdwingen", zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Waszczykowski op de Poolse tv. "Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze stemming niet doorgaat."

De Poolse regering is fel tegenstander van landgenoot Tusk, die hoort bij de grootste oppositiepartij. De regering heeft daarom een andere kandidaat naar voren geschoven. Volgens Warschau is Tusk te kritisch over het Poolse beleid.

Hongarije

Ook Hongarije schaart zich achter de kandidatuur van Tusk. De Hongaarse premier Orban begrijpt de weerzin van de Poolse regering tegen Tusk, maar voelt zich als lid van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement verplicht de eigen kandidaat te steunen.

Orban heeft geprobeerd om een compromis tussen de Poolse regering en de Europese Raad te smeden, maar dat is mislukt.

Nederland

Premier Rutte wilde voor het begin van de top niet al te veel woorden aan de kwestie vuil maken. "Ik neem er kennis van, maar Polen kan de stemming niet tegenhouden. De voorzitter wordt bij gewone meerderheid benoemd."

Nederland is voor herbenoeming van Tusk. "Ik vind dat Donald Tusk door moet", zegt Rutte. "Hij heeft de steun van het overgrote deel van de Europese Raad."

De premier van Malta, dat voorzitter is van de EU, zegt dat een stemming over de herbenoeming van Tusk gewoon op de agenda staat van de top. Hij is dan ook van plan om de stemming door te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl