De Turkse president Erdogan vanmiddag bij een toespraak in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek

De Turkse president Erdogan roept internationale organisaties op om Nederland sancties op te leggen. In een toespraak zei hij dat Nederland zich gedraagt als "een bananenrepubliek". Ook bekritiseerde hij andere Europese landen omdat zij Nederland niet aanspreken op "de bedreiging van Turkse ministers".

Eerder op de dag zei Erdogan al dat Nederland "de prijs zal betalen" voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie. Wat hij daarmee bedoelt maakte hij niet duidelijk.

Ook hekelde Erdogan de "schaamteloze behandeling" van de Turkse minister van Familiezaken in Rotterdam. Minister Kaya werd gisteravond urenlang de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam ontzegd. Na middernacht werd ze onder begeleiding weggevoerd naar Duitsland.

'Fascistisch'

"Nederland zal leren hoe internationale diplomatie werkt", zei hij. In de toespraak verweet Erdogan de Nederlandse autoriteiten opnieuw nazi-praktijken en noemde hij Nederland fascistisch.

Erdogan: Nederland zal boeten

Kaya wilde in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken die mogen stemmen bij het referendum over een grondwetswijziging. Eerder werd de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu het recht ontzegd om in Nederland te landen. Hij wilde ook een campagnebijeenkomst houden.

Immuniteit

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de minister van Familiezaken geen diplomatieke immuniteit had en dat ze zich daarom moest houden aan de regels die Nederland aan haar bezoek had gesteld. Hij bestrijdt dat Nederland haar zomaar het land heeft uitgezet.

De rel krijgt veel aandacht in internationale media, die de zaak breed uitmeten. Des te opvallender is het gebrek aan politieke reacties over de grens, afgezien van Denemarken. Premier Rasmussen heeft gezegd dat zijn Turkse collega volgende week beter niet op bezoek kan komen.

Radiostilte

"Turkije is al een jaar een probleemland", zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel. "Er zijn al veel ergere incidenten geweest, ook daar is niet heel hard tegen geageerd. Men hoopt dat het overwaait", zo verklaart hij de radiostilte vanuit Europese hoofdsteden.

De reden hiervoor moet volgens hem worden gezocht in de vluchtelingendeal die is gesloten met Turkije, die moet voorkomen dat er een grote stroom vluchtelingen naar Europa komt. "Dat vindt men belangrijker. De verwachting is dat Turkije de komende dagen verder zal provoceren, maar dat niemand daarop in zal gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl