President Park Geun-Hye van Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Constitutioneel hof Zuid-Korea zet president Park af

Het hooggerechtshof van Zuid-Korea heeft unaniem besloten dat de in diskrediet geraakte president Park Geun-hye moet worden afgezet. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het land dat een democratisch gekozen staatshoofd gedwongen weg moet.

De uitspraak betekent dat er binnen twee maanden verkiezingen moeten worden gehouden om een opvolger te kiezen. Daarnaast kan Park nu verhoord of strafrechtelijk vervolgd worden, omdat ze haar presidentiële onschendbaarheid verliest.

In december besloot het parlement al dat Park uit haar functie moet worden gezet. Dit is nu bekrachtigd door het constitutionele hof, dat acht rechters telt. In de maanden daarvoor demonstreerden miljoenen Zuid-Koreanen tegen Park, die was verwikkeld in een corruptieschandaal.

Samsung

Zo stuurde Park toespraken door naar een vertrouweling, die ze moest herschrijven. Op die manier kreeg deze Choi Soon-sil mogelijk geheim materiaal in handen. Zo zou ze zich met staatszaken hebben bemoeid.

Ook onderhield ze nauwe contacten met grote Koreaanse bedrijven zoals Samsung. Die zou ze hebben overgehaald om tientallen miljoenen dollars over te maken aan stichtingen. Park heeft verklaard dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung.

Justitie is daar niet van overtuigd. Diverse topmanagers van het concern zijn aangeklaagd. Zo wordt topman Jay Lee (48) van Samsung verdacht van omkoping en verduistering.

Massaal anti-Park

In de opiniepeilingen heeft Moon Jae-in, die in de verkiezingen van 2012 verloor van Park, een comfortabele voorsprong. Uit peilingen voorafgaand aan de uitspraak van het hooggerechtshof bleek dat 70 tot 80 procent van de Zuid-Koreanen wilde dat Park zou opstappen.

"Vanwege zijn progressieve standpunten willen met name jongeren stemmen op Moon, een voormalig mensenrechtenadvocaat", zegt correspondent Marieke de Vries. "De conservatieve, oudere bevolking vreest dat het land te socialistisch wordt als hij de macht krijgt."

Volgens De Vries zal de nieuwe leider daadkrachtig moeten zijn, omdat Zuid-Korea met veel internationale problemen kampt. "Noord-Korea vuurt de laatste tijd weer raketten af en een raketschild dat de Amerikanen bouwen voor Zuid-Korea heeft geleid tot een economische boycot van China. En dan heb je ook nog de onzekerheid over de nieuwe Amerikaanse president Trump, omdat Zuid-Korea niet weet wat ze aan hem hebben als bondgenoot. Een sterke leider is wel nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl