Sergeant Azaria met zijn moeder bij de behandeling van zijn rechtszaak
NOS NieuwsAangepast

Aanklager in beroep tegen 'excessief milde' straf Israëlische militair

De militair aanklager in Israël gaat in beroep tegen het vonnis dat een militair kreeg voor het doodschieten van een al uitgeschakelde Palestijnse terrorist. De man, Elor Azaria, kreeg drie weken geleden van de krijgsraad 1,5 jaar cel voor doodslag, maar volgens de aanklager is drie tot vijf jaar cel op zijn plaats. Hij spreekt van een "excessief milde" straf.

Nog geen week geleden ging de schutter zelf ook in beroep. Hij schoot in maart 2015 in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, een Palestijn dood die twee militairen met een mes had aangevallen. Toen Azaria (19) schoot, lag de man al zo'n tien minuten bewegingloos op de grond. De beelden werden verspreid door een mensenrechtenorganisatie.

Het moment waarop de Palestijn wordt doodgeschoten

Zelf verklaarde de militair dat hij dacht dat de Palestijn een bomgordel droeg, maar collega-militairen hebben in het proces verklaard dat hij vertelde dat hij wraak nam omdat de Palestijn kort daarvoor een bevriende militair had verwond.

De advocaten van Azaria lieten eerder weten hun cliënt niet bij te staan in het hoger beroep omdat hij een "fantastische en niet voor mogelijk gehouden" veroordeling heeft gekregen. Hij had maximaal 20 jaar cel kunnen krijgen.

De zaak verdeelt Israël en leidde tot een publiek debat over hoe ver een militair mag gaan bij het gebruik van geweld. Premier Netanyahu had gepleit voor gratie, maar de legertop benadrukte vooral dat Azaria de regels had geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl