Sergeant Azaria met zijn moeder bij de behandeling van zijn rechtszaak
NOS Nieuws

Israëlische militair die gewonde Palestijn doodschoot in hoger beroep

De Israëlische militair die een gewonde Palestijnse terrorist doodschoot, gaat in beroep tegen zijn veroordeling. De militaire rechtbank legde sergeant Elor Azaria (19) vorige week een gevangenisstraf op van anderhalf jaar wegens doodslag. Hij had daarvoor maximaal twintig jaar kunnen krijgen.

Drie advocaten die Azaria verdedigden bij de krijgsraad, lieten in een reactie weten dat ze hem niet bijstaan in zijn hoger beroep. Ze zeggen dat hij een "fantastische en niet voor mogelijk gehouden'' veroordeling heeft gekregen. Ze suggereren dat hij zijn milde straf maar beter niet op het spel kan zetten.

'Bomgordel'

De rechtszaak verdeelt Israël diep. In een opiniepeiling zei bijna de helft van de ondervraagden dat iedere Palestijn die een aanval uitvoert meteen doodgeschoten zou moeten worden.

Bijna een jaar geleden vielen twee Palestijnen in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, militairen aan met een mes. Een van de daders werd meteen doodgeschoten. Azaria schoot elf minuten later de andere, 21-jarige aanvaller dood die op dat moment op de grond lag en al was uitgeschakeld. De militair zei bij zijn rechtszaak dat hij dacht dat de aanslagpleger een bomgordel droeg.

Palestijnse video

De drie rechters verwierpen het verweer van de militair dat de man op de grond nog een bedreiging vormde. Ze lieten bovendien een video toe van een Palestijnse mensenrechtenactivist als bewijsmateriaal.

De krijgsraad hield daarnaast wel rekening met het feit dat het schietincident in Hebron de eerste gevechtshandeling was geweest van Azaria en dat hij verder een blanco strafblad had.

De militaire aanklager had een gevangenisstraf geëist van drie tot vijf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl