Een zoekactie naar vermisten tijdens een eerdere lawine bij Tignes
NOS NieuwsAangepast

Lawine op drukke skipiste Franse Alpen maakt geen slachtoffers

In het skigebied bij Tignes in de Franse alpen heeft zich een lawine voorgedaan. De sneeuw kwam over een blauwe skipiste naar beneden, waardoor in eerste instantie werd gevreesd voor veel slachtoffers. Maar hoewel veel mensen geraakt werden door de sneeuwverschuiving, raakte volgens de reddingsdiensten niemand bedolven.

Een blauwe piste is de eenvoudigste categorie, veelal gebruikt door beginnende skiërs. Twee uur nadat de sneeuw naar beneden was gekomen werd de zoekactie alweer beëindigd.

Ooggetuige

Een Nederlandse skiër, Gijs, die op het moment van de lawine hoger op de berg stond, beschrijft op het forum van wintersporters.nl hoe hij heeft geholpen met zoeken. "Bas en ik kregen beiden een sonde in onze hand gedrukt. En dan moet je ‘even’ omhoog lopen, een meter of 50 over de piste, om je bij een sondeerlijn te melden."

Met nog dertig anderen op een rij prikten ze met regelmaat de sonde in de sneeuw om te voelen of er iets of iemand onder ligt. "Elke 5 seconden weer. Je concentreert je op je eigen stok en zorgt dat je niet te veel achterblijft. En dan je blijft staan. Niets is zo instabiel als over dan weer harde brokken, dan weer zachte kuilen met poedersneeuw te stappen."

Na anderhalf uur hebben ze zo'n 100 meter van de piste doorzocht. Dan wordt besloten dat het genoeg is. "Een van de pisteurs vraagt of het gaat. We zijn compleet buiten adem en hij bedankt ons voor de inzet. Men staat verdwaasd om zich heen te kijken."

Lawinerisico op 4

Het lawinerisico staat op 4, de op een na hoogste schaal. De blauwe piste was de enige skipiste die nog open was in het gebied. De weersomstandigheden zijn slecht.

Vorige maand was er ook een lawine in het skigebied, toen off-piste. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl