NOS NieuwsAangepast

Vier doden door lawine in Franse Alpen, verder geen vermisten

Een lawine in het skigebied in de Franse Alpen bij Tignes heeft vier levens geëist. Een groep snowboarders nam onder leiding van een leraar deel aan een georganiseerde offpiste-tour.

Aanvankelijk werd gemeld dat er negen mensen waren meegesleurd door de lawine, maar dat was gebaseerd op een misverstand. De autoriteiten zeggen nu dat er zeer waarschijnlijk maar vijf mensen mee waren: vier deelnemers en de begeleider.

Ongedeerd

Al snel na het ongeluk werden vier lichamen geborgen. Urenlang werd nog gezocht naar een vijfde slachtoffer. Franse media melden nu dat de vijfde deelnemer zich ongedeerd heeft gemeld. De tiener zou een paar minuten voor het ongeluk uit de groep zijn gestapt en zijn eigen gang zijn gegaan.

De vijfde deelnemer wordt volgens de website van Le Dauphine nu verhoord door de politie, om er zeker van te zijn dat de groep inderdaad niet groter was en dat er niet nog mensen onder de sneeuw liggen.

Doden door lawine in Franse Alpen

Alle vier de slachtoffers komen uit Frankrijk. Het lichaam van de leraar werd als eerste geborgen. Volgens Franse media gaat het om een man van 59 die veel ervaring had. De andere slachtoffers zijn een 48-jarige man , zijn zoon van 15 en zijn stiefzoon van 19 jaar oud.

Lawinegevaar

De lawine kwam rond 10.30 uur vanochtend naar beneden op een hoogte van 2100 meter in het gebied rond de berg la Tovière. De sneeuw verschoof over een breedte van 400 meter.

Het lawinegevaar is op dit moment niet op zijn hoogst: 3 op een schaal van 5.

In de Franse Alpen en de Pyreneeën werden afgelopen seizoen 45 lawine-ongelukken gemeld, waarbij in totaal 21 doden vielen. Tot vanochtend stond het dodental in Frankrijk voor dit jaar op drie.

De tot dusver dodelijkste lawine van de afgelopen tien jaar was in 2012 in het Mont Blanc-massief, toen er negen doden en negen gewonden vielen op de berg Mont Maudit.

Uittocht

Vanaf komend weekend vertrekken zo'n 400.000 Nederlanders naar de wintersportgebieden, aldus de ANWB. In de regio Noord beginnen de schoolvakanties als eerste, week later volgen het midden en zuiden van het land. Er worden lange files voorspeld.

  • AFP
  • AFP
    Zo'n vijftig reddingswerkers zoeken naar de snowboarden
  • AFP
    De sneeuw raakte over een breedte van 400 meter aan het schuiven
  • AFP
    Het lawinegevaar in Tignes is nu 'slechts' 3 op een schaal van 5
  • AFP
    Hoop op overlevenden is er niet, zeggen reddingswerkers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl