Tweede Kamerverkiezingen 2017, stembiljet
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders in Australië mogen stembiljet nu ook in Sydney inleveren

Nederlanders in Australië die hun stempapieren nog niet hebben ontvangen, krijgen hulp van de ambassade om hun stem alsnog uit te brengen. De stembiljetten mogen nu ook worden ingeleverd bij het consulaat in Sydney.

Stemmers in Australië moeten hun stembiljet eigenlijk opsturen naar de ambassade in Canberra. Omdat de Australische post er maximaal zes werkdagen over doet om binnenlandse post te bezorgen, moeten brieven uiterlijk morgen op de bus worden gedaan. Probleem is dat niet iedereen zijn stembiljet al binnen heeft. Het gaat om mensen die ervoor hebben gekozen hun stembiljet met de post te laten bezorgen, wereldwijd meer dan 20.000 mensen.

De stembiljetten werden op 21 februari verstuurd en de post naar Australië doet er meestal twee tot vier weken over. De kans is dan ook groot dat die brieven te laat aankomen om de ingevulde stembiljetten weer tijdig in Canberra te krijgen.

Kort geding

Nu is dus bedacht dat de biljetten ook in Sydney bij het Nederlandse consulaat kunnen worden ingeleverd, tot 14 maart 17:00 uur. Daarna zullen de stembiljetten naar de ambassade in Canberra worden overgebracht om te worden geteld. De stemmen kunnen niet worden ingeleverd bij de honoraire consulaten in Australië.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft geen andere ambassade de procedure aangepast. "Het is een stukje service van de Nederlandse ambassade in Australië. Elke ambassade in het buitenland mag die service bieden, maar wij hebben nog geen andere geluiden gehoord waarin dat ook daadwerkelijk gebeurt." Den Haag is belast met de coördinatie van het stemproces voor Nederlanders over de grens.

De aanpassing in Australië komt voor een kort geding in Nederland dat kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66) heeft aangespannen, en dat vanmiddag in Den Haag dient. Hij eist dat alle stembiljetten die een poststempel hebben van 15 maart (de dag van de verkiezingen) worden geaccepteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl