NOS NieuwsAangepast

In sectoren met veel computers en telefoons is minder werk

In sectoren waar veel gebruik gemaakt wordt van computers en andere ict is het aantal banen deze eeuw afgenomen, terwijl dat in ict-luwe sectoren juist steeg. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeert dat op basis van een analyse van de arbeidsmarkt tussen 2001 en 2015.

Zo is er bij banken en verzekeraars veel minder werk door de digitalisering dan aan het begin van de eeuw. In de zorg en maatschappelijke dienstverlening is het aantal banen nu wel groter dan in 2001. Hoe sterk ict de werkgelegenheid beïnvloedt, kan het CBS op basis van deze analyse niet zeggen.

De stijging van het aantal banen in de ict-luwe sectoren was sterker. Daardoor is de werkgelegenheid tussen 2001 en 2015 wel toegenomen.

werkgelegenheid 2001-2015

sectorenverandering (voltijdsbanen)verandering (percentage)
ict-intensief- 40.000- 1,3 procent
ict-luw+ 170.000+ 5,6 procent

Robotisering

Het CBS deed het onderzoek om de discussie te voeden hoe de technologische ontwikkeling van invloed is op de werkgelegenheid. Die discussie speelt ook over robotisering en de arbeidsmarkt.

Daar heeft het CBS in zijn analyse niet specifiek naar gekeken. Robots zijn nog een te recent fenomeen. Wel valt in de analyse te lezen dat de effecten van robotisering op de werkgelegenheid grotendeels langs dezelfde lijnen lopen als de effecten van ict-gebruik.

Opleidingsniveau

De gevolgen van technologische ontwikkeling zijn niet alleen te zien in de verschillende sectoren, maar ook bij opleidingsniveau. Voor die analyse heeft het CBS gekeken naar de jaren 2003 tot en met 2012.

In die jaren is de werkgelegenheid voor laagopgeleiden het sterkst gedaald. De hoeveelheid werk voor die groep is die periode met ruim 4 procent afgenomen. Ook voor middelbaar opgeleiden is er minder werk: een dikke 2 procent minder.

Alleen voor hoogopgeleiden is er meer werk: in 2012 6 procent meer dan in 2003.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl