SER: werk verandert door robots, mensen moeten zich bijscholen
Werkgevers en werknemers zijn het eens over de gezamenlijke aanpak van de robotisering. "We gaan dit samen met elkaar oplossen", zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Het kabinet had de SER gevraagd om met een gezamenlijk advies over robotisering te komen. Dat is gelukt. "Voorheen keken werkgevers en werknemers elk een eigen kant op. Nu gaan we het gezamenlijk oppakken", zegt Hamer.
Laag niveau
De voorspellingen over hoeveel banen er gaan verdwijnen door de automatisering, digitalisering en robotisering lopen uiteen. Volgens de ene voorspelling verdwijnt bijna de helft van de banen, andere schattingen zijn minder dramatisch.
De SER doet geen voorspelling over hoeveel banen er verdwijnen, maar het werk wordt hoe dan ook anders. "Al het werk ontwikkelt zich", zegt Hamer. "Soms wordt het werk moeilijker. Het is daarom ongelofelijk belangrijk dat mensen bezig blijven met hun eigen ontwikkeling."
Vooral de banen van mensen met middelbaar of laag niveau staan op het spel. Ze moeten zich voorbereiden op veranderingen. Hamer: "Dat betekent leren op de werkvloer, daarbuiten cursussen volgen, of uiteindelijk een ander beroep kiezen."
Uit het advies van de SER blijkt dat er vooral vervolgstappen nodig zijn. Zo overleggen werkgevers en werknemers nog over hoe scholing op het werk geregeld moet worden.
Ook willen werkgevers en werknemers dat per sector in kaart wordt gebracht welke banen verdwijnen en welke nieuwe banen daarvoor in de plaats komen.