Aanhangers van François Fillon vandaag in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Topoverleg over Fillon, voor- en tegenstanders op de been in Parijs

De druk op de conservatieve Franse presidentskandidaat François Fillon om zich terug te trekken wordt steeds groter. Fillon gijzelt de verkiezingen al weken met zijn strijd om kandidaat te mogen blijven. Hij ligt onder vuur omdat hij zijn vrouw en kinderen riant heeft betaald voor werk dat ze niet of nauwelijks hebben gedaan.

Oud-president Sarkozy en oud-premier Juppé hebben gisteravond urenlang overlegd over de impasse rond presidentskandidaat Fillon. Ook andere zwaargewichten uit Fillons partij Les Républicains voeren spoedoverleg.

Juppé liet vanavond weten dat hij morgenochtend met een verklaring komt.

Erop of eronder

Morgenavond komt het politiek comité van de partij bijeen om de knoop door te hakken over Fillon. Volgens correspondent Frank Renout wordt het erop of eronder voor de Republikeinse kandidaat. Het partijbestuur zal of opnieuw publiekelijk zijn steun uitspreken voor Fillon of zich van hem afkeren en een opvolger aanwijzen.

Mocht dat tweede gebeuren, dan wordt Juppé waarschijnlijk de nieuwe presidentskandidaat. Voor hem zal het ook niet makkelijk worden. De verkiezingen zijn over zeven weken, dus Juppé zou maar weinig tijd hebben om de weggelopen kiezers terug te winnen. Daarnaast heeft Fillon al het campagnegeld al opgemaakt, dus geld voor de verkiezingscampagne van Juppé is er eigenlijk niet.

Tot slot is Juppé met zijn centrum-rechtse mentaliteit een heel andere kandidaat dan de traditioneel-conservatieve Fillon. Als Juppé het stokje overneemt, betekent dat dus ook een koerswijziging voor Les Républicains.

Place du Trocadéro

Vandaag organiseerde de kandidaat in Parijs een demonstratie voor zijn sympathisanten. Duizenden mensen, vooral oudere Fransen, waren in de stromende regen op de been om hem steun te betuigen. Tientallen bussen vervoerden Fillon-aanhangers uit het hele land naar de Place du Trocadéro. Er waren ook tegenbetogingen.

In een toespraak zei de 63-jarige Fillon tegen zijn aanhangers dat hij zijn vrouw nooit had moeten vragen om voor hem te werken. Hij riep op de strijd niet op te geven ondanks de beschuldigingen van corruptie. Hij zei niet expliciet dat hij zelf doorgaat met zijn campagne.

Later herhaalde hij in een rechtstreeks uitgezonden tv-interview dat hij niet opgeeft. Hij liet wel de deur open voor discussies met belangrijke partijleden over zijn kandidatuur. "Ik ben niet autistisch. Ik wil mijn vrienden ervan overtuigen dat mijn programma het enige is dat het land erbovenop kan brengen."

Alain Juppé

Uit een peiling van de krant Le Journal du Dimanche blijkt dat 71 procent van de Fransen vindt dat Fillon zich moet terugtrekken. Ook onder de aanhang van zijn eigen partij verliest Fillon veel steun. Nog maar 53 procent steunt hem, tegen 70 procent twee weken geleden. Van alle Fransen vindt 64 procent dat Alain Juppé de kandidatuur van Fillon moet overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl