Marine le Pen tijdens een bijeenkomst in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Brussel heft immuniteit Le Pen op vanwege IS-executiefoto's

Het Europees Parlement heeft besloten de onschendbaarheid van Europarlementariër Marine Le Pen op te heffen, in verband met het onderzoek naar het posten van gewelddadige IS-foto's op Twitter. Le Pen, tevens presidentskandidaat voor het Front National in de Franse verkiezingen, zette in december 2015 drie foto's van executies door IS op Twitter.

Op een ervan was de onthoofding te zien van de Amerikaanse journalist James Foley. "DIT is Daesh (IS)!", zette ze bij de foto's. Ze reageerde daarmee op een Franse journalist die Le Pens partij had vergeleken met IS.

Een belangrijk thema in Le Pens campagne is het terugdringen van islamitische invloeden in Frankrijk door maatregelen die moslimmigranten benadelen.

Vervolging

Door het opheffen van haar immuniteit maakt het Europarlement justitiële vervolging van Le Pen mogelijk. Het Openbaar Ministerie in Nanterre (een voorstad van Parijs, waar het hoofdkwartier van het Front National is gevestigd) had Brussel hierom gevraagd. Justitie wil haar vervolgen wegens het publiceren van gewelddadige afbeeldingen, een vergrijp waar zware straffen op staan.

Naar verwachting komt de zaak pas lang na de Franse presidentsverkiezingen (in april en mei) voor de rechter. Le Pen is ook nog verwikkeld in een ander justitieel onderzoek, naar misbruik van EU-geld. Daarbij zouden medewerkers van FN betaald zijn door het Europees Parlement, omdat ze te boek stonden als fractiemedewerkers in Brussel. In de praktijk zouden ze ingezet zijn op het FN-hoofdkantoor bij Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl