Le Pen en haar bodyguard Thierry Legier
NOS NieuwsAangepast

Twee medewerkers Marine Le Pen opgepakt in fraudezaak

De politie in Frankrijk heeft twee medewerkers van Front National-leider Marine Le Pen opgepakt. De politie heeft hen verhoord in het kader van het onderzoek naar mogelijk misbruik van EU-geld door assistenten van Le Pen.

Het gaat om Le Pens lijfwacht Thierry Legiers en haar kabinetschef Catherine Griset. Bij de lijfwacht van Le Pen is, net als gisteren in het hoofdkwartier van Front National, huiszoeking gedaan. Legiers is in de loop van dag weer vrijgelaten, maar tegen Griset is een gerechtelijk onderzoek begonnen. Zij zit nog vast.

Correspondent Frank Renout noemt het opmerkelijk dat de medewerkers in hechtenis zijn genomen. "Dat is redelijk opmerkelijk bij fraude- en corruptiezaken. Zonder verdachte is het niet gewoon dat er officiële aanhoudingen worden gedaan voor verhoren."

Spookbanen

Het is niet bekend waar de politie de medewerkers van verdenkt. Het onderzoek van de Franse justitie is vergelijkbaar met het onderzoek dat het Europees Parlement ook doet naar Front National. Mogelijk stonden de twee medewerkers op de loonlijst in Brussel, maar waren ze eigenlijk in Frankrijk werkzaam.

Als de verdenkingen kloppen, betekent dit dat de twee in 2011 en 2012 een salaris van in totaal bijna 300.000 euro hebben gekregen voor een spookbaan als assistent van Le Pen, die lid is van het Europees Parlement.

Le Pen ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan en weigert het geld terug te betalen. Ze krijgt daarom voorlopig nog maar de helft van haar salaris van het Europees Parlement.

François Fillon

De leider van Front National gaat in de Franse opiniepeilingen op kop voor de presidentsverkiezingen in april en mei. Ze noemt de verdenkingen een politiek spelletje, waarmee wordt gepoogd haar in diskrediet te brengen.

François Fillon, haar Republikeinse tegenstander bij de verkiezingen, wordt er ook van verdacht dat hij onterecht mensen heeft laten betalen. In zijn geval gaat het om zijn vrouw en kinderen die nepbanen zouden hebben gehad bij het Franse parlement. "Een opmerkelijk verschil met Fillon is dat Le Pen in de peilingen niet wordt afgestraft. Fillon kelderde wel na de beschuldigingen van spookbaantjes", zegt Renout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl