NOS Nieuws

Banken gaan meer samenwerken voor ouderen

Nederlandse banken gaan samen veiliger diensten voor ouderen ontwikkelen. Ze komen daarmee tegemoet aan de oproep van staatssecretaris Van Rijn (PvdA), die vindt dat banken te weinig doen om financieel misbruik van ouderen te voorkomen.

Rabobank, ING, ABN Amro en SNS zeggen bereid te zijn om 'best practices' uit te wisselen; beproefde methoden waarmee ouderen worden behoed voor financieel misbruik. Ook willen ze meewerken aan een gezamenlijk plan van aanpak om financieel misbruik te voorkomen. Triodos zegt geen gevallen van financieel misbruik van ouderen te kennen onder zijn klanten, maar staat wel open voor best practices van andere banken.

Schamen

Jaarlijks komt financieel misbruik van ouderen ten minste 30.000 keer voor. Het werkelijke cijfer ligt volgens deskundigen waarschijnlijk veel hoger. Veel ouderen doen geen aangifte, omdat ze niet weten dat ze worden opgelicht, zich schamen of afhankelijk zijn van de oplichter.

Rabobank, ABN Amro en de Nederlandse Vereniging van Banken zitten samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties in de 'Brede Alliantie veilig financieel ouder worden'. Die ondersteunt de campagne van het ministerie van VWS tegen het financieel misbruik van ouderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl