NOS NieuwsAangepast

Trump wil 50 miljard euro meer voor Amerikaanse defensie

Donald Trump wil het Amerikaanse defensiebudget met bijna 10 procent vergroten. In een eerste begrotingsvoorstel, dat naar de media is gelekt, is sprake van omgerekend 50 miljard euro meer voor defensie.

De president wil daartegenover bezuinigen op hulp aan andere landen en ook het budget voor milieumaatregelen verkleinen.

Maar die bezuinigingen zullen niet voldoende zijn om de extra investeringen te dekken, zegt correspondent Wouter Zwart. "Dat zijn maar kleine budgetten. Daar gaat hij het echt niet mee redden."

Dat er een uitbreiding van de defensiebegroting aankomt, werd een paar dagen geleden al duidelijk. Trump zei toen dat het Amerikaanse kernwapenarsenaal moet worden uitgebreid. "Ik zou het liefst zien dat geen enkel land kernwapens heeft. Maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben", zei hij tegen het persbureau Reuters.

Trump herhaalde bij de bekendmaking dat het "uitgeputte leger" weer moet worden opgebouwd. Als oorlog niet kan worden voorkomen, moet het leger de juiste middelen hebben om "weer oorlogen te gaan winnen", sprak de president.

Sociale zekerheid

Welzijnsprogramma's als Social Security en Medicare (een sociaal verzekeringsprogramma voor onder anderen ouderen en gehandicapten) blijven intact, blijkt uit de eerste voorstellen. Trump geeft vermoedelijk geen gehoor aan de roep in zijn Republikeinse partij om hervormingen op het gebied van sociale zekerheid.

Het definitieve begrotingsvoorstel van Trump wordt half maart verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl