NOS NieuwsAangepast

Halfbroer Kim Jong-un was 90 dollar waard

Een van de vrouwen die de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zouden hebben vermoord, kreeg daarvoor 90 dollar. Dat zegt de Indonesische vice-ambassadeur in Maleisië na een ontmoeting met de 25-jarige verdachte Siti Aisyah. Zij drukte of spoot samen met een Vietnamese vrouw gif in het gezicht van Kim Jong-nam.

De vice-ambassadeur herhaalde de claim van de Indonesische Aisyah dat ze erin werd geluisd om Kim Jong-nam het zenuwgas VX toe te dienen. Ze zei eerder al dat zij dacht dat ze meedeed aan een complot om Kim Jong-nam in de maling te nemen. Voor de moord is ook de vrouw uit Vietnam gearresteerd. Volgens de politie waren de twee vrouwen op de hoogte van het doel van hun daad.

De moord werd anderhalve week geleden gepleegd op het vliegveld van Kuala Lumpur. In de aankomsthal van de luchthaven dienden de vrouwen het zenuwgas toe, vermoedelijk door het in zijn gezicht te smeren of te spuiten.

Bewakingsbeelden moord Kim Jong-nam

Het is niet duidelijk hoe zij dat konden doen zonder dat ze daar zelf last van kregen. Na de aanval werd Kim onwel naar het ziekenhuis gebracht, maar hij overleed onderweg.

Betrokkenheid

De bekendmaking dat het zenuwgas VX bij de aanslag is gebruikt, voedt de geruchten dat Noord-Korea achter de aanslag zit.

Het zenuwgas is volgens experts waarschijnlijk gemaakt in een geavanceerd laboratorium. Het staat op de lijst van verboden chemische wapens van het VN-Verdrag Chemische Wapens. Noord-Korea ondertekende dat verdrag nooit en investeerde tientallen jaren in chemische wapenprogramma's.

Maleisië beschuldigt Noord-Korea niet direct van betrokkenheid. Maar volgens overheidsfunctionarissen kregen de twee vrouwen het zenuwgas van vier Noord-Koreaanse mannen. Zij verlieten het land kort na de aanslag.

Hoewel Kim Jong-nam geen direct politiek gevaar vormde voor zijn halfbroer, zou Kim Jong-un hem beschouwd kunnen hebben als rivaal. Kim Jong-nam leefde door onmin met zijn familie al jaren in het buitenland.

Giftige stoffen

De Maleisische politie maakte vandaag bekend dat het vliegveld onderzocht wordt op giftige chemische stoffen die misschien zijn achtergebleven na de moordaanslag. Gisteren werd Kuala Lumpur International Airport ook al uitgebreid onderzocht. Toen zochten de autoriteiten naar radioactief materiaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl