Milo Yiannopoulos tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Controversiële Breitbart-journalist Yiannopoulos biedt excuses aan

De controversiële journalist Milo Yiannopoulos van de Amerikaanse omstreden nieuws- en opiniesite Breitbart, die gisteren opstapte, heeft excuses aangeboden voor zijn opmerkingen over seks tussen mannen en jongens. Die uitspraken leidden tot grote commotie.

Yiannopoulos sprak in het openbaar vergoelijkend over pedofilie. Hij stond al bekend om zijn provocerende, radicale teksten en zijn conservatieve ideeën.

Op een persconferentie zei hij dat het zijn eigen beslissing was om zijn functie als redacteur neer te leggen en dat hij dat deed om zijn collega's niet voor de voeten te lopen bij hun werk.

Seksueel volwassen

Hij verontschuldigde zich voor opmerkingen die hij had gemaakt over seks tussen mannen en jongens. Die laatsten zijn volgens hem vanaf een jaar of 13 seksueel volwassen, waardoor de seks in zijn ogen niet hetzelfde is als pedofilie. Daarnaast had hij geen goed woord over voor het feit dat hij onderwerp was geweest van een "cynische heksenjacht door de media".

Ook zei hij dat hij zelf tussen zijn dertiende en zijn zestiende onzedelijk was betast door twee mannen, onder wie een priester. "Door mijn ervaringen dacht ik dat ik alles kon zeggen over dit onderwerp, hoe uitgesproken het ook was. Maar ik begrijp dat mijn gebruikelijke mix van Brits sarcasme, provocatie en galgenhumor overgekomen is alsof ik het eruit flapte en geen rekening hield met andere slachtoffers, of erger nog, alsof ik het goedpraatte." Hij zegt dat hij geschokt is door de indruk die van hem is ontstaan.

In een van zijn filmpjes zegt Yiannopoulos, die zelf gay is, dat relaties van jongens met mannen jongeren kunnen helpen ontdekken wie ze zijn en veiligheid kunnen bieden en liefde kunnen geven.

Nadat een filmpje met zijn opmerkingen over relaties tussen jongens en mannen veel aandacht had getrokken op sociale media, bleek hij niet meer welkom als spreker op de Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse politieke bijeenkomst van conservatieve activisten en politici die de komende dagen wordt gehouden.

Witte mannen

De uitgever Simon & Schuster besloot Yiannopoulos' boek Dangerous niet te publiceren. Begin februari zegde de als links bolwerk bekendstaande universiteit Berkeley een bezoek van Yiannopoulos af nadat er hevige protesten waren uitgebroken. Hij had onder meer gezegd dat hij een studiefonds zou oprichten waarvoor alleen witte mannen in aanmerking zouden komen.

Yiannopoulos is een fervent aanhanger van president Trump en schreef provocatieve stukken tegen feminisme en multiculturalisme tijdens de verkiezingscampagne. Hij werd bekend als voorvechter van het vrije woord. Zijn teksten vielen ook bij conservatieven niet altijd in goede aarde, maar hij werd er niet op aangevallen. Hij is vooral populair onder aanhangers van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl