Bestand Oekraïne lijkt vooralsnog te houden
Het nieuwe staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne lijkt vooralsnog niet geschonden te worden. Zowel het Oekraïense leger als de door Rusland gesteunde separatisten zeggen dat de andere kant zich tot nu toe aan de afspraken heeft gehouden, meldt persbureau Reuters.
Het staakt-het-vuren werd dit weekend overeengekomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de marge van de internationale veiligheidsconferentie in München. Eerdere pogingen om de wapens te laten zwijgen, strandden al snel.
Zware wapens
Ook nu is succes nog lang niet gegarandeerd. Punt van zorg zijn de zware wapens in het gebied. Volgens de vredesovereenkomst die in 2015 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, mogen zich geen zware wapens aan de frontlinie bevinden. Maar de afgelopen weken werden een van de zwaarste beschietingen in de afgelopen twee jaar uitgevoerd.
Ook nu zijn de wapens nog niet teruggetrokken. De separatisten zeggen dat dat pas gebeurt 24 uur na het van kracht worden van het staakt-het-vuren (dat ging om middernacht in). En ze benadrukken dat de andere kant zijn eigen zware wapens op hetzelfde moment moet terugtrekken.
Erkennen Donetsk, Loegansk
Sinds het begin van het conflict in april 2014 zijn volgens de VN zo'n 10.000 mensen omgekomen. Afgelopen weekend gooide Rusland olie op het vuur door documenten van de zelf uitgeroepen 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk te accepteren, die door geen enkel ander land worden erkend.
Zowel Duitsland, Frankrijk, Oekraïne als de secretaris-generaal van de OVSE, die in Oekraïne toeziet op het Minsk-akkoord, zeggen dat erkenning van deze paspoorten in strijd is met de in Minsk gemaakte afspraken en een ondermijning betekenen van het vredesproces. Critici vrezen dat het erkennen van paspoorten uit het gebied de opmaat is voor Rusland om Donetsk en Loegansk als onafhankelijke republieken te erkennen.
'Absurd plan'
The New York Times berichtte afgelopen weekend dat in de VS een privaat initiatief is aangeboden aan de nationale veiligheidsadviseur van president Trump voor een oplossing van het Oekraïne-conflict.
De initiatiefnemer zou de in eigen land omstreden Oekraïense parlementariër Andrii Artemenko zijn, die de advocaat van Trump heeft benaderd. Die laatste zou het plan hebben aangeboden aan de (inmiddels opgestapte) veiligheidsadviseur Michael Flynn.
In het plan zou onder meer staan dat er een referendum moet worden gehouden onder de Oekraïense bevolking met de vraag of de door Rusland geannexeerde Krim aan de Russen in bruikleen moet worden gegeven voor 50 of 100 jaar. Het plan zou door een lid van de Russische overheid worden gesteund, al wordt uit het verhaal niet duidelijk wie dat is.
Het Kremlin zegt van geen plan te weten en noemt het absurd. "Hoe kunnen wij nou land in bruikleen krijgen dat al Russisch is?", vroeg Kremlin-woordvoerder Peskov zich af.