Inwoners van de door pro-Russische rebellen geclaimde stad Donetsk
NOS NieuwsAangepast

Paspoorten separatisten Oekraïne voortaan geldig in Rusland

Rusland erkent voortaan documenten van twee zelfbenoemde volksrepublieken in Oost-Oekraïne. Het gaat om documenten van de provincies Donetsk en Loegansk, die in handen zijn van separatisten.

Mensen die bijvoorbeeld een rijbewijs of schooldiploma van de twee gebieden hebben, kunnen voortaan werken, studeren en reizen in Rusland. De twee republieken worden door geen enkel ander land erkend.

Volgens de Russen gaat het om een tijdelijke maatregel, totdat er een politieke oplossing is voor de twee regio's. Rusland zegt het besluit op basis van humanitaire gronden te hebben genomen, maar gaf verder geen uitleg.

De Oekraïense regering is woedend over het besluit. President Porosjenko spreekt van een nieuw "bewijs van de Russische bezetting".

Wapenstilstand

In Oost-Oekraïne is het de laatste tijd weer onrustig. Het Oekraïense leger en de rebellen geven elkaar de schuld van het opgelaaide geweld.

Gisteren werd in München een akkoord bereikt over een nieuwe wapenstilstand die morgen ingaat. Ook worden zware wapens uit het oorlogsgebied teruggetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl