'Kinderen opgegroeid in IS-gebied hebben onschuld verloren'

Er zitten waarschijnlijk zo'n 80 Nederlandse kinderen in IS-gebied in Syrië of Irak. Dat zegt de AIVD in de nota Terugkeerders in Beeld, die vandaag gepubliceerd is. In totaal verblijven er zo'n 190 mensen uit Nederland in gebied dat in handen is van de terreurgroep.

Ongeveer 50 mensen keerden terug uit het gebied en zij kunnen volgens de geheime dienst een gevaar vormen. Ook kinderen die terugkeren naar Nederland vormen een mogelijke dreiging, zegt Rob Bertholee, hoofd van de AIVD. "Vanaf 9 jaar kunnen jongens daar worden opgenomen in trainingskampen. We weten dat kinderen van die leeftijd, en soms zelfs jonger, betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van executies of aanslagen."

Ongeveer 80 Nederlandse kinderen in IS-gebied

Het is zorgelijk dat kinderen daar dagelijks worden blootgesteld aan geweld, zegt Bertholee. "Kinderen beschouw je als onschuldig. De kinderen in IS-gebied hebben door al het geweld hun onschuld verloren."

Gezinnen met kinderen die terugkeren uit Syrië of Irak worden per geval beoordeeld om te kijken wat het beste vervolgtraject is. Bertholee heeft goede hoop dat de teruggekeerde kinderen in Nederland door verschillende instanties goed kunnen worden begeleid.

"We hebben dat eerder gezien bij kinderen die in oorlogen waren ingezet als kindsoldaat. Er zijn bij hen goede resultaten geboekt om de oorlog uit het kind te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl