Ajax
NOS VoetbalAangepast

Duels met Sparta illustreren nieuwe koers van Ajax

Niets zo veranderlijk als de voetballerij. Zo luidt een van de meest inhoudsloze voetbalclichés. Ook Peter Bosz, dikwijls goed voor minder belegen teksten, liet zich dit seizoen al eens in vergelijkbare woorden uit. Maar in zijn geval zit er wel degelijk betekenis aan die uitspraak vast.

Ga maar na: bij Bosz' aantreden, iets meer dan een half jaar geleden, was er overwegend scepsis bij de aanhang van Ajax. Die maakte echter rap plaats voor lof over de speelwijze en de teruggekeerde frivoliteit in de Arena.

11 wijzigingen

Tegelijkertijd vond er misschien nog wel een grotere transformatie plaats. Eentje die verband houdt met de eerste. Namelijk de opstelling. Want als Ajax het vanmiddag opneemt tegen Sparta zal de basisformatie op elf posities anders zijn dan op 7 augustus 2016, toen de Amsterdammers tegen dezelfde tegenstander het seizoen openden.

Ja, het kan snel gaan in de voetballerij. Daar kunnen onder anderen Kenny Tete, Riechedly Bazoer en Jairo Riedewald nu ook over meepraten. Sinds hun doorbraak en zelfs een Oranje-debuut leken zij onomstreden bij Ajax, maar die status brokkelde na de komst van Bosz razendsnel af.

Bosz puzzelt en verbouwt: elf wijzigingen

De nieuwe trainer koos in zijn eerste weken nog wel voor dezelfde spelers als zijn voorganger Frank de Boer. Al snel sloeg hij echter, mede ingegeven door de matige resultaten in augustus, aan het puzzelen.

"Het zoeken naar de juiste balans" noemde Bosz dat geregeld in die periode, waarin de puzzel stukje voor stukje in elkaar werd geschoven. Toen de stofwolken waren opgetrokken en Bosz zijn vaste basis-elf had gevonden, bleek die zoektocht ontaard in een grondige verbouwing.

Exit Cillessen, Bazoer, Gudelj, El Ghazi en Dijks

Vijf van de elf spelers die bij de uitwedstrijd tegen Sparta nog in de basis stonden, zijn zelfs al vertrokken bij Ajax. Jasper Cillessen bijvoorbeeld kreeg een mooie kans bij Barcelona en Mitchell Dijks ging bij Norwich op zoek naar speeltijd.

Ook Bazoer (Wolfsburg), Anwar El Ghazi (Lille) en Nemanja Gudelj (Tianjin Teda) vertrokken door de achterdeur, maar niet nadat zij in meer of mindere mate met Bosz in de clinch hadden gelegen uit onvrede over hun beperkte rol bij het nieuwe Ajax.

Sparta-Ajax op 7 augustus 2016

Ondertussen zag Bosz dat het vernieuwde Ajax "de stijgende lijn te pakken had" en dat er dus geen reden was om zijn grote verbouwing een halt toe te roepen of zelfs terug te draaien.

Nieuw sterren en oude bekenden

De puzzelstukjes die hij één voor één inpaste, kwamen uit Colombia (Davinson Sanchez), Enschede (Hakim Ziyech) en De Toekomst (Kasper Dolberg, André Onana en Justin Kluivert). Bovendien, zo ontdekte Bosz, bleken spelers die eerder al zo goed als afgeschreven waren toch bijzonder goed in zijn plannen te passen.

Zie Nick Viergever, die rust en organisatie brengt in de onervaren achterhoede. Of de voor de zoveelste keer herontdekte Lasse Schöne, dit keer in de rol van controleur op het middenveld. Of wat te denken van Daley Sinkgraven, de zwaar bekritiseerde middenvelder die werd omgeturnd tot de "moderne back" zoals Bosz die graag ziet.

Ajax-Sparta zoals verwacht op 12 februari 2017

Alles is anders

Sinkgraven -toen nog als linksbuiten- is met Joël Veltman en Davy Klaassen de enige basisspeler die er zes maanden geleden ook al bij was tegen Sparta. Maar alle drie hadden ze toen een andere positie dan nu.

Althans, als Ajax aantreedt in de te verwachten opstelling. Pas rond 13.30 uur is die bekend en misschien heeft Bosz wel een verrassing in petto. Het blijft immers voetbal...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl