Iran heeft recentelijk een middellange-afstandsraket getest
NOS NieuwsAangepast

VS straft Iran met sancties voor raketproef

De VS treft Iran met nieuwe sancties, als vergelding voor de proef met een ballistische raket door Iran, afgelopen zondag. De strafmaatregelen zijn gericht tegen dertien personen en twaalf bedrijven, die betrokken zijn bij het raketprogramma van Iran of die de elitemacht van de Iraanse Revolutionaire Garde financieren.

Gisteren waarschuwde het Witte Huis Iran al om af te zien van verdere raketproeven. Toen bleef nog onduidelijk met welke maatregelen de VS Teheran dreigde.

Een groep senatoren, zowel Democraten als Republikeinen, drong er per brief bij president Trump op aan om de bestaande sancties tegen Iran uit te breiden met nieuwe strafmaatregelen. Ze schreven dat de druk op de Iraanse leiders moest worden opgevoerd.

Harde aanpak

President Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Iran harder wil aanpakken. Hij noemt het intrekken van eerdere sancties in ruil voor het terugschroeven van het Iraanse nucleaire programma een 'terrible deal'.

Iran lanceerde zondag een middellangeafstandsraket, en schond daarmee volgens Washington VN-resolutie 2231. Die resolutie ligt ten grondslag aan de internationale afspraken die met Iran zijn gemaakt over het terugdringen van de nucleaire industrie. In ruil daarvoor werden onder Trumps voorganger Obama een groot aantal economische sancties tegen Iran ingetrokken.

Ook Iraanse sancties

In een reactie herhalen de Iraanse autoriteiten dat de raketproef niet in strijd is met de resolutie en de afspraken over het nucleaire programma. Teheran heeft nu op zijn beurt sancties aangekondigd tegen een aantal Amerikaanse individuen en bedrijven "die hulp bieden aan of betrokken waren bij de oprichting van regionale terroristische groeperingen".

Trump ziet het sjiitische Iran als een destabiliserende factor in het Midden-Oosten, en zegt dat Teheran terroristen ondersteunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl