Nationale Veiligheidsadviseur Flynn: "We zeggen Iran de wacht aan"
NOS Nieuws

VS waarschuwt Iran: geen nieuwe raketproeven meer

President Trump waarschuwt Iran geen nieuwe proeven met ballistische raketten te houden. Het Witte Huis laat in het midden welke tegenmaatregelen het zal nemen als Iran de oproep negeert. Iran laat in een reactie weten zich niets te zullen aantrekken van het Amerikaanse dreigement.

Ook liet Teheran weten dat de proef van zondag niet indruist tegen de nucleaire afspraken en dat de test succesvol is verlopen. Eerder concludeerde het Pentagon dat de proef was mislukt, omdat de raket na 1000 kilometer te hebben gevlogen was geëxplodeerd.

"Het is niet de eerste keer dat een onervaren persoon dreigende taal gebruikt tegen Iran", zei een topadviseur van de Opperste Leider Ayatollah Khamenei. "Iran bedreigen is nutteloos", voegde hij eraan toe, en hij wees erop dat het land van niemand toestemming nodig heeft om zichzelf goed te beschermen.

Over de schreef

De EU concludeerde twee dagen geleden dat de raketlancering in strijd is met de VN-resolutie die de basis vormt voor het atoomakkoord met Iran. Ook de VS vindt dat het land met de raketproef van zondag over de schreef is gegaan.

Trump heeft in zijn campagne duidelijk gemaakt dat hij Iran hard wil aanpakken. De vorige Amerikaanse regering schrapte een aantal economische en diplomatieke sancties tegen het land, maar Trump wil deze 'terrible deal' openbreken.

Hij beschouwt het islamitische Iran als een destabiliserende factor in het Midden-Oosten en voegde het land toe aan de lijst van naties waarvan de inwoners voorlopig niet welkom zijn in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl