De Big Ben, de toren van het Britse parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis geeft groen licht voor brexit-start

Het Britse Lagerhuis heeft premier May toestemming gegeven om te gaan onderhandelen over de brexit. De zogenoemde brexit-wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen door het Lagerhuis: 498 parlementariërs stemden voor, 114 tegen.

Onder de nee-stemmers waren de Liberal Democrats en leden van de Schotse nationalistische partij. Schotland stemde bij het brexit-referendum, vorig jaar juni, tegen uittreding uit de Europese Unie. De Conservatieven en Labour stemden voor de brexit-wet, al waren er bij beide partijen dissidenten.

Artikel 50

Het Lagerhuis vergadert volgende week nog over de laatste details. Dan wordt er opnieuw gestemd, maar dat is een hamerstuk. Uiteindelijk heeft het Hogerhuis het laatste woord. Dat stemt op 7 maart over de wet.

Als de Lords ook groen licht geven, kan May een beroep doen op de zogenoemde Artikel 50-procedure. Dat is het officiële startschot voor de brexit-onderhandelingen. May wil dat voor 31 maart hebben gedaan. Mogelijk doet ze het al op de EU-top op 9 en 10 maart.

Tijdpad

De premier presenteert morgen een tijdpad voor de brexit. Vanaf het moment dat ze een beroep doet op Artikel 50, is er twee jaar de tijd om over uittreding te onderhandelen. May heeft al gezegd dat ze een 'harde brexit' wil, met een vertrek uit de Europese interne markt.

May wilde eigenlijk op eigen houtje beslissen over de start van het brexit-proces. Het Britse hooggerechtshof stak daar vorige week een stokje voor en oordeelde dat het parlement eerst toestemming moet geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl