Toestemming Brits parlement vereist voor start brexit-proces
Het Britse parlement moet toestemming geven voor de start van het brexit-proces, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Een lagere rechtbank had in november al bepaald dat het parlement zijn goedkeuring moet geven en dat de regering niet op eigen houtje kan handelen. Dat oordeel is nu door het Supreme Court in Londen met acht tegen drie stemmen bevestigd.
De hoogste rechters oordelen verder unaniem dat de deelparlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland niet geraadpleegd hoeven te worden over het op gang brengen van het brexit-proces. "De relatie met de EU is een zaak van de Britse regering."
Downing Street is teleurgesteld over de uitspraak, maar benadrukt dat de politiek nu aan zet is. Een woordvoerder van premier Theresa May zei te verwachten dat het brexit-proces volgens plan eind maart zal starten. Een meerderheid in het parlement steunt de brexit.
Brexit-minister David Davis legt vanmiddag een verklaring af in het Lagerhuis. Dan wordt duidelijk hoe de regering May de parlementariërs om toestemming zal vragen. Mogelijk komt er een beperkte uittredingswet die de kans op amendementen - en daarmee op uitstel - zo klein mogelijk maakt. Niet alleen het Lagerhuis moet zijn goedkeuring geven, ook het Hogerhuis moet akkoord gaan.
Niet dwarsliggen
Labourleider Jeremy Corbyn herhaalde dat zijn partij niet zal dwarsliggen. "Labour respecteert de uitkomst van het referendum en de wil van het volk en zal het proces niet frustreren." Maar een Labour-woordvoerder zei wel dat de oppositiepartij invloed wil hebben op het proces. "De regering moet verantwoording afleggen tijdens de onderhandelingen om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke deal met de EU onze instemming krijgt."
Premier May wil eind maart artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang te zetten. Voor de uittredingsgesprekken staan twee jaar.
In het brexit-referendum van eind juni stemde 51,9 procent van de kiezers voor vertrek uit de EU, 48,1 procent was tegen.