In Nijmegen is dinsdag de eerste flakka-dealer opgepakt.
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst dealer 'zombiedrug' flakka opgepakt

In Nijmegen is een flakka-dealer opgepakt. Flakka is een nieuwe harddrug waar je volgens de politie "hele rare dingen van gaat doen". Zo raar, dat het spul ook wel bekend staat als zombiedrug. Het is voor het eerst dat een dealer hiervan is gearresteerd.

Omroep Gelderland schrijft dat de politie getipt was door het programma Undercover in Nederland. Dat gaf door dat in Nijmegen een drugsdeal zou plaatsvinden. Agenten gingen erop af en hielden de vermoedelijke dealer onder toeziend oog van de camera's aan.

In maart zal de reportage waarschijnlijk worden uitgezonden.

Volledig buiten zichzelf

Artsen sloegen vorig jaar alarm over de synthetische harddrug flakka. Gebruikers raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar. Op internet zijn filmpjes te vinden van drugsgebruikers die door ruiten duiken of voor rijdende auto's springen.

Het Trimbos Instituut benadrukt dat het gebruik van flakka in Nederland verwaarloosbaar is. "We zien dat het online al langer wordt aangeboden, maar dat zegt niets over het gebruik", zegt een woordvoerder. "En van een stijging van het aantal samples dat van flakka bij ons is ingeleverd, is geen sprake."

De drug kan volgens artsen ernstige uitwerkingen hebben op het menselijk lichaam, zoals hoge lichaamstemperaturen en orgaanfalen.

Advertentie via Ster.nl