Extreme agressie, hoge lichaamstemperaturen en daardoor zelfs orgaanfalen: de drug flakka kan ernstige uitwerkingen hebben op het menselijk lichaam. Spoedeisendehulpartsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht waarschuwen nu in een persbericht voor de gevaren van flakka.
Dat doen ze nadat vorige maand twee agressieve patiënten, vermoedelijk onder invloed van de drug, werden binnengebracht. Daarmee zou de drug voor het eerst geconstateerd zijn in Nederland. Maar echt wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt.
Beide mensen gaven zelf aan dat ze flakka hadden genomen.
De artsen in Dordrecht zijn ervan overtuigd dat de patiënten flakka op hadden. "Ze gaven bij binnenkomst zelf aan dat ze het hadden genomen", zegt toxicologisch arts Merel Willeboer, die beide patiënten behandelde. Ook de combinatie van de extreme agressie en de lichamelijke klachten had ze niet eerder gezien. "Daarnaast zijn er nu in vrij korte tijd twee gevallen."
In beide gevallen werden patiënten 'platgespoten', omdat ze zo buiten zinnen waren. "Dan is er veel medicatie nodig en patiënten moeten aan de beademing en worden gekoeld om de lichaamstemperatuur weer omlaag te krijgen."
Maar ging het in Dordrecht nou om flakka? Het blijft bij vermoedens, want het is het niet mogelijk om de drug op te sporen in bloed of urine. Dat komt doordat er talloze samenstellingen van zijn die niet allemaal met dezelfde test vallen te achterhalen. Er kan wel getest worden op een stof als amfetamine, die ook in de drug zit. Maar flakka is niet het enige middel waarin amfetamine voorkomt, een drug als xtc bevat het ook.
In Dordrecht heeft een persoon in verwarde toestand iets geroepen wat op 'flakka' leek, dat is alles.
Volgens verslavingsinstituut Jellinek neemt het flakka-gebruik in Nederland niet toe. "We hebben met onze teststations een aardig beeld van wat er in Nederland wordt gebruikt", zegt woordvoerder Jaap Jamin.
"Er zijn wat losse incidenten in Dordrecht en Den Haag geweest. In Dordrecht heeft een persoon in verwarde toestand iets geroepen wat op 'flakka' leek, dat is alles. We weten niet of het om die drug, een mix, of iets anders ging. Het is gewoon nog te onduidelijk."
"Wij maken dit soort overdreven berichtgeving vaker mee", zegt Jamin. "In de zomer komen er vaker van dit soort drugstrends overwaaien naar Nederland, meestal uit Amerika. Van padden likken tot crystal meth. Het gebruik wordt vaak groter gemaakt dan het daadwerkelijk is."
Ook gezondheidsinstituut Trimbos stelt dat nog nooit is vastgesteld dat mensen in Nederland flakka hebben gebruikt.
'Haagse zombieman'
Eerder werd een man in Den Haag ook al verdacht van het gebruik van flakka. Volgens agenten gedroeg de man zich als een zombie. Na een worsteling met de politie werd de jongen naar een opvanglocatie gebracht.
Hij was zo sterk dat er zes agenten nodig waren om hem in de politiewagen te krijgen. Ook toen bleef het de vraag of de man echt onder invloed van flakka was.