De leraren staken al bijna drie weken
NOS Nieuws

Surinaamse leraren weer aan het werk

De staking van Surinaamse leraren is voorlopig voorbij. Op last van de rechter gaan de regering en de bonden weer om de tafel. Vanaf maandag wordt overal weer normaal lesgegeven.

Een deel van het onderwijzend personeel legde bijna drie weken geleden het werk neer omdat de regering een eerder gedane belofte voor loonsverhoging en functieherwaardering niet nakwam. Het onderwijs lag daardoor op veel plaatsen plat.

De regering spande een kort geding aan om de staking te verbieden, maar zo ver wilde de rechter niet gaan. Wel dwong ze de partijen om weer met elkaar in gesprek te gaan. Er moet voor 13 februari een oplossing zijn gevonden. Tot die datum gaan de leerkrachten weer aan het werk.

Breed volksprotest

Tijdens een ledenvergadering van de bond benadrukte actieleider Wilgo Valies dat de rechter niet gevraagd heeft om de stakingen te beëindigen, maar om ze op te schorten. De bonden vragen een netto-salaris voor de leerkrachten van tenminste 3000 Surinaamse dollar (ongeveer 375 euro). Dat bedrag is in Suriname gelijk aan de armoedegrens voor een gezin met twee kinderen.

De regering-Bouterse zit vanwege de economische crisis zeer krap bij kas en kan veel rekeningen niet betalen. Daarnaast is de regering bang dat een looneis van de bonden leidt tot protesten van andere ambtenaren die ook meer willen verdienen. Dat zou kunnen uitmonden in een breed volksprotest tegen het regeringsbeleid, zo wordt gevreesd.

Het Internationaal Monetair Fonds benadrukte vorige week nog dat Surinaamse werkgevers zeer terughoudend moeten zijn in het verhogen van lonen omdat dat zou kunnen leiden tot een nog sterker stijgende inflatie. Die bedraagt over het afgelopen jaar maar liefst 77 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl