Ireen Wüst en Jorien ter Mors
NOS SchaatsenAangepast

Vanuit Berlijn kijken Wüst en Ter Mors naar Zuid-Korea

De internationale schaatstop heeft zich in Berlijn verzameld voor een wereldbekerweekend, maar Jorien ter Mors en Ireen Wüst zijn met hun gedachten al bij de WK afstanden, over twee weken op de olympische baan in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Om daar te kunnen schitteren, moeten beide schaatssters ingrijpende keuzes maken.

Beiden hebben op voorhand al laten weten bepaalde afstanden te mijden. Zo bedankte Ter Mors voor een reserverol bij de ploegenachtervolging en zal Wüst niet in actie komen op de 1.000 meter.

Wüst: het klinkt logisch, maar kost me moeite

"Dat ben je niet van mij gewend, hè?", lacht Wüst, terwijl ze langs de baan in Berlijn staat. "Ik word ook een jaartje ouder en ik ben erachter gekomen dat mijn herstel belangrijk is. Bovendien heb ik er langer voor nodig. Een extra rustdag is beter voor mij. Dan ben ik frisser voor de 1.500 meter."

Wüst slaat de kilometer over, omdat het WK-programma gewijzigd is. Zo wordt de ploegenachtervolging op dag twee gereden in plaats van op de slotdag. "Ik ga voor titels en niet voor podiumplaatsen. Op de 1.000 meter word ik sowieso geen wereldkampioen. Die rustdag werkt dan in mijn voordeel."

Hoe logisch het ook klinkt, het is voor Wüst geen vanzelfsprekende beslissing. "Dit kost me wel veel moeite, want ik heb nog nooit een afstand teruggegeven. Rationeel is het de beste oplossing, maar emotioneel vind ik het erg lastig."

Ter Mors wil geen reserve zijn

Voor Ter Mors is het iets makkelijker om te bedanken voor de ploegenachtervolging. "Ik heb een reserveplek en die heb ik niet aangenomen", aldus Ter Mors. "Ik wil geen reserve zijn. Bovendien, ik heb de laatste drie jaar geen ploegenachtervolging meer gedaan. Dus ik twijfelde sowieso al."

Ter Mors: ik wil geen reserve zijn

"Ik weet dat ik hard kan schaatsen, maar het is beter als daar een ploeg met ervaring en vertrouwen aan de start staat. Ik moet er honderd procent voor gaan. Die kan ik nu niet geven en dus hoor ik niet thuis in die ploeg."

De wereldbekerstrijd in Berlijn helemaal laten lopen, was ook geen optie. "Het is vooral een mooie laatste prikkel voor die 1.500 en 3.000 meter", aldus Wüst, met een schuin oog kijkend naar Gangneung. "Want daar moet het gebeuren!"

  • NOS
    Het programma van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op vrijdag
  • NOS
    Het programma van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op zaterdag
  • NOS
    Het programma van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl