Een Britse anti-brexit-demonstrant gehuld in de vlag van de EU
NOS NieuwsAangepast

Brexit-meldpunt voor EU-burgers in Groot-Brittannië

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Kunnen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen daar nog wel blijven na de brexit? Daarover is zoveel onzekerheid dat het Europees Parlement een meldpunt start. EU-burgers die in Groot-Brittannië moeilijkheden krijgen met hun verblijfsstatus kunnen zich daar melden.

Initiatiefnemer is de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld van D66. "Er zijn ongeveer drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Die vragen nu verblijfsrecht aan. Nu zie je dat mensen die daar al tientallen jaren wonen, een gezin hebben of een bedrijfje, een brief krijgen waarin staat dat ze geen verblijfsrecht hebben."

'Mensen moeten zekerheid krijgen'

Het bekendste voorbeeld is de Nederlandse Monique Hawkins. Ze woont al 24 jaar in Engeland en vroeg eind vorig jaar de Britse nationaliteit aan. Die aanvraag werd afgewezen en Hawkins werd gevraagd om het land te verlaten.

Volgens In ‘t Veld is Hawkins niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. "Ik heb deze ochtend al tientallen mailtjes gekregen van bezorgde mensen. Ze moeten een formulier van 85 pagina’s invullen, ze moeten hun paspoort soms maandenlang inleveren. Er is iemand die daar al veertig jaar woont, die aan moet geven wanneer die in al die jaren in het buitenland is geweest. Ik kan dat van vorig jaar al niet eens, laat staan van tientallen jaren."

Monique Hawkins

Toch zijn er ook redenen om aan te nemen dat het uiteindelijk allemaal wel los zal lopen. De onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië beginnen waarschijnlijk in april. De Britse premier May heeft al gezegd dat mensen uit andere EU-landen die nu al in Groot-Brittannië wonen, daar mogen blijven. Enige voorwaarde is dat dat ook geldt voor Britten die in andere EU-landen wonen.

Toch is het volgens In ‘t Veld nodig om nu al op te komen voor EU-burgers op de Britse eilanden. "Mensen krijgen geen hypotheek, ze kunnen geen baan krijgen, omdat er wordt gezegd: daar gaan we niet aan beginnen, want voor hetzelfde geld moet je er straks uit. Dus die mensen moeten gewoon duidelijkheid krijgen en er moet een goede regeling komen voor die mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl