Monique Hawkins
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse moet na 24 jaar vertrekken uit Engeland

Een Nederlandse vrouw die al 24 jaar in het Verenigd Koninkrijk woont en daar samen met haar Britse man twee kinderen heeft, mag daar niet veel langer blijven, meldt de Britse krant The Guardian. Nu de brexit eraan komt, wilde Monique Hawkins net als haar man en kinderen Brits worden, maar haar aanvraag heeft het tegenovergestelde effect. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft haar laten weten dat ze zich moet voorbereiden op een vertrek uit het land.

De Nederlandse studeerde in Cambridge en woont al in Engeland sinds 1992, schrijft The Guardian. Ze trouwde er en kreeg twee kinderen die nu 17 en 15 zijn. Ze werkt als softwareontwikkelaar en woont in Surrey. Met de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU in aantocht, was ze bang dat ze onder andere regels zou gaan vallen dan haar man en kinderen, bijvoorbeeld bij het in- en uitreizen uit het Verenigd Koninkrijk.

Geen Nederlands paspoort

Hawkins had eerder overwogen om de Britse nationaliteit aan te vragen, maar deed dat nooit omdat de EU haar net zoveel rechten garandeerde. Om de nadelen van de brexit voor te zijn, vroeg ze dit jaar wel het Britse staatsburgerschap aan. Daarvoor moest ze een officieel document van 85 pagina's invullen en haar originele Nederlandse paspoort toevoegen.

Dat laatste deed ze niet. Ze kon het origineel niet meesturen, omdat haar vader in die periode was overleden en ze het paspoort nodig had om naar Nederland te reizen. Ze voegde wel een officieel vertaalde kopie bij.

Daarop kreeg ze een officiële brief terug waarin het Britse ministerie niet alleen haar aanvraag afwees, maar haar ook aanzegde dat ze het land zou moeten verlaten. Toen Hawkins probeerde op te bellen om erover te praten, kreeg ze te horen dat het ministerie dit soort zaken niet per telefoon of per e-mail behandelt.

Klacht ingediend

Hawkins heeft inmiddels een klacht ingediend. Ook haar man vindt de zaak absurd. "Als Brits burger had ik verwacht dat een huwelijk mijn vrouw automatisch het Brits staatsburgerschap zou geven. Dat is ook zo, behalve als je vrouw uit een ander EU-land komt," zegt hij in The Guardian.

Volgens de krant is de zaak van Monique Hawkins een voorbeeld van de vele praktische problemen die miljoenen EU-burgers tegenkomen die ook na de brexit in Groot-Brittannië willen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl