NOS NieuwsAangepast

Twitterverzet tegen Trump vanuit 'alternatieve accounts' groeit

Er duiken steeds meer Twitter-accounts op die lijken op die van officiële Amerikaanse overheidsdiensten. Wie achter de accounts zitten, is onbekend. Maar de berichten die zijn geplaatst wekken de indruk dat ze afkomstig zijn van werknemers van de officiële instanties.

Met de 'alternatieve' accounts zouden ze willen protesteren tegen wat ze zien als pogingen van president Trump om klimaatonderzoekers en andere wetenschappers de mond te snoeren.

In het rijtje van alternatieve Twitter-accounts staan ook de milieudienst EPA en ruimtevaartorganisatie NASA.

In een van de tweets schrijft het account @RogueNASA dat de anonieme makers het niet kunnen toestaan dat Trump de wetenschap het zwijgen oplegt. Bij het account staat dat de makers het onofficiële "verzetsteam" van NASA zijn.

Dinsdag dook het alternatieve account op van de National Park Service: de dienst die natuurparken en nationale monumenten beheert. Dat account werd aangemaakt nadat tweets op het account van Badlands National Park waren verwijderd.

Ook van de Fish and Wildlife Service verscheen een alternatief account. Verder zijn er alternatieve accounts van de toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen, de National Institutes of Health, het gezondheidsinstituut Centers of Disease Controle and Prevention en de nationale weerdienst.

De accounts hebben allemaal het logo van de officiële diensten. Maar de namen van de accounts op Twitter worden vrijwel allemaal door 'Alt' voorafgegaan, wat duidt op 'alternative'. Ook van die accounts is niet bekend wie erachter zitten.

Vorige week kregen medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken te horen dat zij moesten stoppen met twitteren. Met de maatregel werd gereageerd op een medewerker die een bericht retweette over de opkomst bij de inauguratie van Trump. Hij had ook een bericht gedeeld over verwijderde artikelen over klimaatsveranderingen en burgerrechten op de website van het Witte Huis.

Medewerkers van milieudienst EPA en verschillende ministeries bevestigen dat zij instructies hebben gekregen om websites te verwijderen. Ook gelden voor hen beperkingen als ze zich willen uiten op sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl