Enrique Peña Nieto en Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting
NOS NieuwsAangepast

Bezoek Mexicaanse president aan Trump onzeker

Het staat nog niet vast of het voorgenomen bezoek van de Mexicaanse president Nieto volgende week aan Washington doorgaat. Nieto zelf overweegt het bezoek af te zeggen in verband met de aankondiging van president Trump dat hij werk gaat maken van de bouw van de muur tussen de VS en Mexico.

Nieto staat in eigen land onder zware druk om niet te gaan. De president wil voor hij een besluit neemt overleggen met zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Economie, die gisteren besprekingen voerden in Washington. Minister Videgaray van Buitenlandse Zaken deelde bij terugkeer in Mexico-Stad mee dat het bezoek van Nieto aan Washington vooralsnog doorgaat.

Videgray zei dat zijn bezoek aan Washington enkele positieve resultaten heeft opgeleverd. Hij wees op het feit dat Trump ruiterlijk de rol van Amerikanen erkent bij de illegale levering van wapens aan Mexico. Ook zei Trump dat de VS gebaat is bij een sterke Mexicaanse economie.

Decreet

Trump tekende gisteren een presidentieel decreet over de bouw van de muur. Veel Mexicanen zijn kwaad over Trumps besluit en vinden dat hun president te zwak op de anti-Mexicaanse houding van Trump reageert. Peña Nieto herhaalde dat hij de bouw van de muur veroordeelt en dat Mexico die niet zal betalen.

De oppositie in Mexico heeft de president opgeroepen dinsdag niet te gaan. "Het is heel duidelijk. Of de ontmoeting met Trump wordt afgezegd, of we gaan en zeggen openlijk en krachtig dat Mexico tegen de muur is en dat we er geen cent voor zullen betalen", zei de leider van de conservatieve oppositiepartij.

Peña Nieto kreeg al veel kritiek toen hij presidentskandidaat Trump ​in augustus in Mexico uitnodigde. Hij stelde veel landgenoten teleur door Trump niet openlijk aan te vallen over de muur. De populariteit van Peña Nieto is gedaald tot 12 procent, het laagste percentage dat een Mexicaanse president ooit heeft gescoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl